11.11.11-lidorganisatie G3W is nu Viva Salud

viva salud logo groot

G3W gaat door het leven met een nieuwe naam: Viva Salud. Die naam klinkt als een strijdkreet. De verwijzing naar gezondheid – 'salud' in het Spaans – geeft aan dat we de strijd voor het recht op gezondheid verderzetten.

G3W staat voor Geneeskunde voor de Derde Wereld, een naam die we 30 jaar met trots gedragen hebben. Dertig jaar is een lange tijd. Een begrip als de 'derde wereld' was hot toen de organisatie werd opgericht en iedereen wist wat het betekende. Het verwees naar wereldverhoudingen gebaseerd op uitbuiting en onderdrukking. Op dat vlak is de wereld niet veranderd. Het taalgebruik wel.

Bovendien is ook de organisatie zelf veranderd. Bij het ontstaan van onze organisatie lag de nadruk op het uitsturen van artsen en concrete hulp bij medische activiteiten. Geneeskunde dus. Doorheen de tijd verschoof de aandacht naar de ondersteuning van de strijd voor het recht op gezondheid. Vandaag is 'geneeskunde' slechts één aspect van ons werk.

Tot slot merkten we dat er vaak verwarring was met andere ngo's. Voor sommigen was het moeilijk om de verschillende gezondheidsorganisaties uit elkaar te houden.  

Strijdkreet

Bij de zoektocht naar een nieuwe naam kwamen we uit bij Viva Salud. Dat klinkt als een strijdkreet. Dat hoort bij een strijdbare organisatie als de onze. We roepen iedereen op om samen met ons mee te doen.

Het zijn twee Spaanse woorden. Zo echoot het Zuiden in onze naam.

Salud betekent gezondheid want dat is waarvoor we in actie komen: het recht op gezondheid voor iedereen.

Om de betekenis van onze naam extra in de verf te zetten, nemen we ook een baseline in ons nieuwe logo op: 'Samen strijden voor gezondheid'. Zo is het voor iedereen duidelijk waarvoor we staan.

We zijn geen organisatie die veel geld uitgeeft aan 'branding' en 'marketing'. Dus houden we ook deze naamsverandering lekker goedkoop en eenvoudig. Sorry dus als je hier en daar nog de oude naam tegenkomt. Zo'n schoonheidsfoutjes worden trouwens ruimschoots gecompenseerd door het enthousiasme waarmee onze achterban vanaf nu onze nieuwe naam rondbazuint.

Vanaf nu roepen we het wijd en zijd: Viva Salud!

 

Viva Salud DOOR:

Meer info?

nl.vivasalud.be

 

Deel dit artikel