11.debat: Welvaart Zonder Groei 2.0


More fun, less stuff. Minder groei, een gelukkiger samenleving.Tim Jackson

Op 13 maart sloegen 11.11.11, Oikos en het Kaaitheater de handen in elkaar voor een lezing door Tim Jackson over zijn nieuwste boek. Daarna gaat Jan-Frederik Abbeloos, journalist bij De Standaard, in gesprek met Jackson.

Er is al veel gezegd over hoe we onze samenleving duurzamer kunnen maken. Zeven jaar geleden deed de publicatie van Tim Jackson, 'Prosperity without Growth'  (Welvaart zonder groei), veel stof opwaaien. Jackson stelde in zijn boek de huidige economie en haar zoektocht naar exponentiële groei in vraag. Zijn voorstel om de economie te “vergroenen” zorgde voor heel wat animo in het duurzaamheidsdebat en botste op redelijk wat kritiek.

In een recent herwerkte versie van zijn publicatie spreekt Jackson over de 'postgroei-economie'. We moeten onze economie heroriënteren en streven naar maatschappelijke vooruitgang waarbij we de werkgelegenheid beschermen, sociale investeringen bevorderen en ongelijkheid verkleinen.

Jackson schreef ook het voorwoord van 'Inside the Green Economy – Promises and Pitfalls', een boek dat vorig jaar verscheen. Hierin wijst Barbara Unmüβig (en 2 coauteurs) op enkele valkuilen van de zogenaamde Green Economy. Ze duidt op het belang van een socio-ecologische transformatie waarbij mensenrechten, sociale gelijkheid en ecologische rechtvaardigheid voorrang krijgen op economische belangen en is voorstander om het debat rond duurzaamheid te heropenen. 

Over Tim Jackson

Tim Jackson (°1957 - Groot-Brittanië) is professor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit van Surrey (South East England) en directeur van het Centre for the Understanding of Sustainable Prosperity (CUSP).

In 2009 publiceerde hij het boek “Prosperity Without Growth” waarin hij een strenge analyse maakt van de complexe relaties tussen economische groei, milieurampen en sociale recessie en oppert voor een duurzamere economie.  In de herwerking van zijn boek verwijst hij naar de postgroeieconomie. Een economie waarin sociale gelijkheid en maatschappelijke vooruitgang centraal staan.

In 2010 hield Tim Jackson een Tedtalk over welvaart en groei (Nederlands ondertiteld).
11.11.11 DOOR:

Wanneer
Het gesprek ging door op maandag 13 maart in Kaaitheater.

Interview:
Lees het interview met Tim Jackson in De Standaard (11 maart 2017)

Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van de 11.debatten. Stuur een mail naar debat@11.be.Een samenwerking van 11.11.11, Oikos en Kaaitheater

Deel dit artikel