Bedrijven en ngo’s verplicht om te verhuizen in Rwanda

Bedrijven en ngo's die in woonhuizen kantoor houden in de Rwandese hoofdstad Kigali hebben tot 30 maart gekregen om te verhuizen naar commerciële gebouwen. De maatregel treft duizenden lokale en internationale organisaties. Bedrijven en ngo's die na 30 maart nog geen kantoor hebben gevonden worden onherroepelijk gesloten. 6 maanden voor de presidentsverkiezingen wordt de ruimte voor de civiele maatschappij in Rwanda dus weer kleiner.

De maatregel van de overheid is een zoveelste aanslag op het middenveld en kleine ondernemers. Zij staan al jaren onder druk. In een kritisch rapport uitte de VN enkele jaren geleden reeds haar bezorgdheid over de grote administratieve moeilijkheden die lokale en internationale middenveldorganisaties ervaren om zich te registreren of kritiek te uiten op de overheid. De verplichte verhuizing naar dure kantoorcomplexen zal het nog moeilijker maken voor kleine, kritische middenveldorganisaties om hun activiteiten verder te zetten.

De Rwandese hoofdstad Kigali is sinds enkele jaren het toneel van een enorme bouwwoede. Grote commerciële complexen schieten er als paddenstoelen uit de grond. Maar de vraag naar moderne kantoren volgt niet: slechts 30% van de beschikbare kantoorruimte raakt verhuurd. Experts wijzen op het risico voor een vastgoedbubbel. Met de maatregel om ngo's en bedrijven nu te verplichten om een kantoor te huren in een modern kantoorgebouw slaat de regering twee vliegen in één klap. Enerzijds komt het tegemoet aan vastgoedbedrijven die hun investeringen niet zien renderen, anderzijds werpt het een onmogelijke dam op voor heel wat organisaties om hun activiteiten verder te zetten. De huurprijzen in de door de overheid aangeduide kantoren zijn voor veel kleine organisaties immers veel te hoog. Voor hen zit er niets anders op dan wegtrekken uit de hoofdstad, personeel ontslaan of de boeken sluiten.

11.11.11 vraagt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders om tekst en uitleg te vragen bij de Rwandese regering over deze maatregel en de negatieve impact op de ruimte voor de civiele maatschappij in Rwanda te onderstrepen. De Europese Unie en haar lidstaten organiseren op verschillende momenten in het jaar een mensenrechtendialoog met de Rwandese overheid. 11.11.11 vraagt dat België dit thema ook in dat forum op de agenda zet.

Pieter-Jan Hamels

Deel dit artikel