Verkiezingen Congo: 11.11.11 vraagt meer aandacht van de internationale gemeenschap

Op 22 november begon de officiële campagne voor de presidents- en parlementsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo. Een maand later, op 23 december, moet er een opvolger van de huidige president Joseph Kabila gekozen worden. 11.11.11 herinnert aan de noodzaak van vrije en transparante verkiezingen voor een vreedzame machtswisseling.

"Respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden van de Congolese burgers is een garantie voor een vreedzaam politiek proces", zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11.

"De zware restricties op politieke vrijheden, zoals het betogingsverbod dat al twee jaar van kracht is, en het toenemende geweld tegen kritische stemmen, zoals gerapporteerd in de verschillende rapporten van NGO's en de Verenigde Naties, maken ons erg ongerust over klimaat waarin deze verkiezingen gehouden zullen worden", aldus Vanden Berghe.

Congolese middenveldorganisaties zijn bovendien erg bezorgd over de juistheid van de kiezerslijsten, de controversiële nieuwe stemmachine en de gebrekkige transparantie en efficiëntie van de nationale kiescommissie CENI.

Sinds de aankondiging dat president Joseph Kabila geen kandidaat zou zijn bij de verkiezingen, lijkt de aandacht van de internationale gemeenschap voor Congo weggeëbdBogdan Vanden Berghe, directeur 11.11.11

Rekening houdend met de geografische realiteit van Congo en de bestaande betrekkingen met zijn partners in verschillende gebieden, is de weigering van de Congolese regering om het aanbod van MONUSCO om logistieke steun te verlenen of om een verkiezingswaarnemingsmissie van de EU toe te staan, eveneens een reden tot bezorgdheid.

"Sinds de aankondiging dat president Joseph Kabila geen kandidaat zou zijn bij de verkiezingen, lijkt de aandacht van de internationale gemeenschap voor Congo weggeëbd", vervolgt Vanden Berghe. "De komende 30 dagen zullen echter van cruciaal belang zijn: de organisatie van een vrij en transparant verkiezingsproces, waarbij mensenrechten en de fundamentele vrijheden gerespecteerd worden, zal essentieel zijn voor de stabiliteit van het land en de bredere regio en de toekomst van de Congolese democratie".

11.11.11 roept België en de Europese Unie daarom op om deze cruciale periode van haar geschiedenis meer aandacht te schenken aan het verkiezingsproces in Congo en bij te dragen tot een proces waarin alle Congolese burgers vrij kunnen participeren.

11.11.11 DOOR:

Achtergrond

Congo bevindt zich sinds 2016 in een politieke crisis.
Het uitstel van de verkiezingen, oorspronkelijk gepland voor 2016, heeft geleid tot grote spanningen in het land. Grote demonstraties in grote steden hebben in een aantal provincies tot verschillende doden en gewapende conflicten geleid, met desastreuze humanitaire gevolgen.

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels