Belfius stopt met voedselspeculatie na ngo-kritiek

tomaten markt marcgoldchtein

[Foto: Marc Goldchtein]

Ngo-rapport 'De betrokkenheid van Belgische banken bij voedselspeculatie' werpt zijn vruchten af.

Ondanks individuele engagementen om ethisch en sociaal te bankieren blijven Belgische banken investeren in fondsen die zich inlaten met voedselspeculatie. Zowel Axa, Belfius, ING, ABN Amro, Deutsche Bank als BNP Paribas Fortis lieten en laten Belgische spaarders intekenen op fondsen die zich inlaten met voedselspeculatie. Met rampzalige gevolgen voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden. Dat bleek uit een ngo-rapport dat vorig jaar in juni werd gepubliceerd door 11.11.11, Oxfam Solidariteit, FairFin, Sos Faim, RĂ©seau Financement Alternatif en 11.11.11 CNCD

De zes ngo's vroegen dan ook dat de betrokken banken zich uit de fondsen zouden terugtrekken en het geld herinvesteren in ethische alternatieven.

Deze vraag viel niet in dovemansoren. "Uw positieve kritiek heeft ons aan het denken gezet en tot concrete beslissingen gebracht", schrijft Belfius-directeur Michel Luttgens in een brief aan 11.11.11. "We delen u graag mede dat Dexia Asset Management het grondstoffenfonds definitief uit zijn aanbod heeft geschrapt".

"We zijn uiteraard zeer blij met deze beslissing. We hopen dat het navolging zal krijgen, want dit is het bewijs dat het wel degelijk kan", aldus  Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11.

Met de andere banken die in het rapport genoemd werden, zijn de gesprekken nog bezig.


Meer info:In de pers:

 

Deel dit artikel