België moet gevolg geven aan VN-resolutie Israëlische nederzettingen

De VN-Veiligheidsraad nam op 23 december 2016 een historische resolutie aan over het illegale Israëlische nederzettingenbeleid. 11.11.11 roept Belgische en Europese beleidsmakers op om onmiddellijk gevolg te geven aan deze resolutie. Ze moeten een bevriezing van het Israëlische nederzettingenbeleid eisen en werk maken van een consequent differentiatiebeleid tussen Israël en Israëlische nederzettingen.

VN-Veiligheidsraadresolutie 2334 stelt dat nederzettingen "niet wettelijk" en een "flagrante schending van het internationaal recht" zijn. Ze roept op tot een onmiddellijke "bevriezing" van de nederzettingenexpansie en roept alle VN-lidstaten op een onderscheid te maken tussen Israël en Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Daarnaast maant de resolutie Israël aan om verantwoording af te leggen voor geweld tegen burgers, wat het Internationaal Strafhof kan aanmoedigen om een formeel onderzoek te starten naar de situatie in bezet Palestijns gebied.

Een doorgedreven differentiatiebeleid

Als het België en de EU menens is met het internationaal recht, moeten ze meteen gevolg geven aan deze historische en bindende resolutie. Europa kan eisen dat Israël zijn nederzettingenbeleid onmiddellijk stopzet en een consequent differentiatiebeleid voeren tussen Israël en de Israëlische nederzettingen. Op Europees niveau is er al sprake van een bescheiden differentiatiebeleid, waarbij nederzettingen systematisch uitgesloten worden uit de Europees-Israëlische relaties.

11.11.11 roept al sinds 2014 op tot een doorgedreven differentiatiebeleid (inclusief een importverbod op nederzettingenproducten) in het kader van de campagne Made in Illegality. Ook de Europese ambassadeurs in Oost-Jeruzalem roepen sinds 2015 op om verdere differentiatiemaatregelen aan te nemen.

Druk op Israël

Nu ook de VN-Veiligheidsraad oproept tot differentiatie kan Europa zijn beleid hiervoor verder uitbouwen. Het federale parlement van België nam op 24 november 2016, onder sterke druk van 11.11.11 en CNCD-11.11.11, al een resolutie aan die de regering vraagt het differentiatiebeleid te verdiepen.

Nu moet Minister van Buitenlandse Zaken Reynders ook op Europees niveau het voortouw nemen voor een onmiddellijke bevriezing van het nederzettingenbeleid, de uitbouw van het differentiatiebeleid en een importverbod op nederzettingenproducten.

Willem Staes
Beleids- en partnermedewerker Midden-Oosten

Deel dit artikel