Boerinnen winnen van cementbedrijf

Indonesië

indonesie-voeten-640

April 2016:
Moegetergde boerinnen laten uit protest hun voeten in beton gieten voor het presidentieel paleis.

Oktober 2016:
Hooggerechtshof stelt de boerinnen in het gelijk en vernietigt de milieuvergunning voor het cementbedrijf Semen Gresik. Een verhaal van volgehouden strijd voor leefbaarheid.

Alles begon met plannen om vier cementfabrieken te bouwen in het kalksteengebergte van Kendang in Centraal-Java. Eén enkele fabriek zou jaarlijks 2,5 miljoen ton cement produceren, of 8.000 ton per dag. Ten koste van 1400 hectare landbouwgrond.

De fabrieken beloven duizenden arbeidsplaatsen, maar veel bewoners vrezen dat de helft van de waterbronnen zou opdrogen door de kalksteenwinning. De landbouw en de bosexploitatie voorzien in het levensonderhoud van zo'n 650.000 mensen. In plaats van tot welvaart zal het plan tot meer armoede leiden.

We werden bedreigd en zelfs uitgehongerd, maar we hielden stand.

De meningen bleven lange tijd verdeeld tussen voor- en tegenstanders. Maar soms maakt één persoon het verschil. Die ene persoon is de 40-jarige boerin Sukinah. Een eenvoudige vrouw met één bijzondere kwaliteit. Ze straalt een natuurlijk leiderschap uit dat pas echt tot zijn recht kwam toen ze zich aansloot bij het protest tegen de cementfabriek.

Sukinah wist in haar eentje honderden mensen te overtuigen. Een tentenkamp op de weg naar de fabriek was hun eerste actie. "We werden bedreigd en zelfs uitgehongerd, maar we hielden stand. De solidariteit tussen de actievoerders kreeg zo een enorme boost."

"In april voerden we actie aan het presidentieel paleis. Negen vrouwen betonneerden hun voeten. We kregen persaandacht, maar we waren zwaar teleurgesteld omdat we geen gehoor kregen. Onze stemming verbeterde toen de president ons in juli alsnog ontving. Toch bleef de overheid achter de plannen staan."

Dankzij de juridische steun van onze partnerorganisaties Walhi en Jatam kwam er uiteindelijk een doorbraak. Het hooggerechtshof vernietigde de vergunning, onder andere omdat wetten op het waterbeheer en de ruimtelijke ordening niet werden gerespecteerd.

Toch is de strijd niet gestreden. Ministers en parlementsleden roepen zonder verpinken dat de rechtbank geen miljoeneninvestering kan stopzetten. De bouw gaat verder. Walhi en Jatam blijven de zaak van Sukinah en haar medestanders steunen. Samen voeren ze ook op nationaal niveau campagne tegen de kalksteenmijnen

Deel dit artikel