Cubaanse partnerorganisatie gaat strijdvaardig door na orkaan Irma

Op 9 september werd Cuba zwaar getroffen door orkaan Irma. Meteen na de orkaan viel elke communicatie met onze lokale partner uit. Deze week konden we eindelijk de directrice, Maria de los Angeles Vilaboy Rodríguez, bereiken. Ze laat ons weten dat er opnieuw elektriciteit is en dat hun werking opnieuw kan opstarten.In juli bracht een groep solidariteitsreizigers van Cubanismo.be (partnerorganisatie van G3W voor solidariteit met Cuba in België) een bezoek aan de hoofdzetel van het Centro Felix Varela en het milieu-educatiecentrum El Rincón de Guanabo op de westkust van Cuba. Na de orkaan kregen we berichten dat Irma in die regio lelijk had huisgehouden. We vreesden dan ook het ergste voor het voortbestaan van dit project.

Schade aan een kwetsbaar ecosysteem

In de gemeente Guanabo stroomde het water meer dan 100 meter inwaarts. In de beschermde zone waar het centrum van onze partner ligt, bleef het beperkt tot 40 meter. "De mangrove bood natuurlijke bescherming en weerstand tegen de hoge golven veroorzaakt door de orkaan. Dit bewijst het belang van het behoud van dit mangrovebied tegen de gevolgen van klimaatverandering, een strijdpunt waar het Centro Felix Varela al zeer lang op inzet", zegt directrice Maria. Toch heeft het kustgebied in deze zone ernstige schade opgelopen en zal het nog een hele tijd duren voor het kwetsbare ecosysteem zich herstelt. Het andere project dat G3W ondersteunt, in de landelijke gemeente La Vigia in de streek van Viñales, bleef gelukkig gespaard.

 

Hoofdkantoor in Havana vernield

De hoofdzetel van het Centro Felix Varela in de wijk Vedado is er helaas veel erger aan toe. Het centrum is slechts drie blokken verwijderd van de Malecon van Havana, de populaire dijk. Havana kreeg al meermaals af te rekenen met overstromingen, maar deze keer was het zeer uitzonderlijk. Niemand had een dergelijke schade kunnen voorspellen, ook al waren de medewerkers van het centrum al dagen van te voren begonnen met het preventief in veiligheid brengen van hun bibliotheek.

De materiële schade in de hoofdzetel is enorm: alle meubels printers, computers, ramen en deuren van hout, bibliotheekkasten enzovoort zijn vernield of meegesleurd met het water. Bovendien is ook 40% van de nieuwe uitgaven vernield. Daarnaast verloor onze partner ook veel boeken en archiefmateriaal.

 

Veerkrachtig verzet van onze lokale partner

Toch klonk er veel hoop en vooral strijdvaardigheid door bij de directrice: "Vandaag zijn we er ons steeds meer van bewust hoe kwetsbaar we zijn door de milieurisico's waaraan we blootgesteld zijn. Irma heeft veel schade berokkend, maar ondertussen staan we weer recht en mobiliseren we het volk opnieuw. We blijven inzetten op een humanistische, optimistische en veerkrachtige ethiek. We zijn trots op onze waarden van solidariteit en altruïsme. Het zijn die waarden die ons centrum overeind hebben gehouden en die ervoor zullen zorgen dat het blijft bestaan."

Maria, directrice van Centro Felix Varela, voegde er nog aan toe dat ze ook blijven inzetten op acties die de Cubaanse samenleving bewust maken van de risico's van klimaatverandering en hoe ze er zich samen tegen kunnen verzetten. De rol van actieve burgers die hun verantwoordelijkheid nemen is daarbij zeer belangrijk.

 

Jouw steun is nodig

We zijn opgelucht dat de projecten van onze partner nog operationeel zijn, maar de schade aan het hoofdkantoor, van waaruit de coördinatie van alle projecten gebeurt, is aanzienlijk.

Met onze solidariteitscampagne willen we onze partner een financieel duwtje in de rug geven bij de heropbouw van hun hoofdkantoor zodat ze snel weer op hun kerntaken kunnen focussen.

Zorg jij mee voor een golf van solidariteit?

Doe een gift

>> of Stort op reknr. BE15 0010 4517 8030 van G3W met vermelding "gift Irma"

Giften van 40 euro of meer geven recht op een fiscaal attest.

 

 

 

Viva Salud DOOR:

Tekst door G3W en Cubanismo.be

Deel dit artikel