Daphne – rechtstreekse getuigenis uit Samar

Fanny, medewerkster partnerwerking van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W), probeerde na de tyfoon contact op te nemen met de partnerorganisaties in de Filipijnen. Vorige week kreeg ze Daphne van partner CHD eindelijk aan de lijn. g3WDaphne werkt voor CHD (Council for Health and Development), onze partner in Samar en Leyte. Ze vertelde me over de situatie ter plaatse en de projecten die opgezet worden om de bevolking ter hulp te schieten.

Dit is DaphneDrie jaar geleden heb ik Daphne voor het eerst ontmoet, in Tacloban. Zij was en is nog steeds verantwoordelijk voor projecten van HEALS (een lokale afdeling van CHD) in Samar en Leyte. Toen ik het nieuws hoorde over de tyfoon dacht ik meteen aan de Filipijnen in het algemeen, maar ook aan haar en aan de bewoners van Samar die ik ontmoet had. Het was pas vorige week maandag dat ik gerustgesteld werd over hun toestand.

Ze belt me vanuit Calbayog, dat zich in het westen van Samar bevindt, en dat minder zwaar getroffen werd dan de stad Tacloban. Daar bevindt zich ook het kantoor van HEALS, dat is gelukkig gespaard gebleven. Zij doet nu de coördinatie van de hulpverlening met lokale organisaties.


Hulpmissie


Zondag zal Daphne proberen terug te keren naar General MacArthur, een stad in het oosten van Samar. Ze weet niet of de route berijdbaar zal zijn en wat ze ter plaatse zal aantreffen. Al wat ze weet, heeft ze van de media en niet van de bewoners. En vermits General MacArthur een kuststad is, is de schade enorm. Wat de media ook getoond hebben, is dat de bewoners wanhopig op zoek zijn naar voedsel, water en medicijnen. Het openbaar vervoer werkt niet meer, Daphne zal dus zelf een voertuig moeten vinden om in de getroffen regio's te geraken.

Ze gaat er naartoe samen met dokter Sheila (werkt ook voor HEALS) die zich op dit moment in Palo bevindt, een stad vlakbij Tacloban. In Palo ligt de universiteit voor geneeskunde en dokter Sheila probeert de studenten te mobiliseren om haar te vergezellen.

Daphne heeft ook de vrijwilligers van HEALS die zich in het noorden van Samar bevinden (en waar er ook weinig schade is) opgeroepen om deel te nemen aan hun hulpmissie in General MacArthur.

Het getroffen Tacloban

De overheid heeft de staat van alarm afgekondigd in de stad Tacloban. De stad loopt momenteel vol met militairen en politieagenten. Er is zelfs een avondklok. Op dit moment heeft de stad Tacloban al 2.000 doden geteld en 95% van de huizen is verwoest. Daphnes collega Larry heeft deze morgen besloten Tacloban te verlaten met zijn familie en probeert terug te keren naar zijn geboortedorp in het westen van Samar. De geur die heerst in de straten van de stad is onhoudbaar. Lijken worden op straat gelegd, in de hoop dat een bevoegde dienst ze komt ophalen en begraaft. De stad besloot om chemische gassen te sproeien om de geur te lijf te gaan... Alle gebieden waar HEALS regelmatig met de arme gemeenschappen van Tacloban werkt, werden van de kaart geveegd.

Villareal
Daphne sluit af met me te vertellen over de gemeenschappen van Villareal, die we samen bezocht hadden. Volgens de media is alles verwoest. Op de foto's bovenaan zie je hoe deze zone eruit zag voor de doortocht van tyfoon Haiyan. Ze heeft tot nu toe niet de kans gehad om de HEALS-leden daar te bezoeken, maar vreest het ergste. Vanaf het moment dat de wegen ontruimd zullen worden, zal ze ter plaatse gaan met een team van vrijwilligers en andere organisaties die er actief zijn om de schade op te meten en de mensen die ze zo goed kent te hulp te schieten...

Solidariteit

Ik zei haar dat de Belgen sterk geraakt zijn door wat er in de Filipijnen gebeurt en dat vele mensen zich organiseren om fondsen te werven. Ze was op haar beurt erg ontroerd en dankt jullie heel erg.


Deel dit artikel