De blokkade zet Gaza in het donker

De blokkade zet Gaza in het donker

 

Sta even stil bij alles waarvoor een ziekenhuis elektriciteit nodig heeft: couveuses om vroeggeboren baby's warm te houden, dialyseapparaten voor patiënten met nierfalen, intensieve zorgen, bloedbanken. Sta even stil. En beeld je in dat dit ziekenhuis maar drie tot zes uur elektriciteit per dag krijgt.

Het Amerikaanse besluit om de financiële steun aan UNRWA te verminderen zal meer dan 80% van de inwoners van Gaza treffen in alle aspecten van hun leven: gezondheid, onderwijs, voedsel, werk.

Een onhoudbare situatie

Toch is dit de dagelijkse realiteit van onze Palestijnse partner UHWC in Gaza. Het Al Awda-ziekenhuis in de noordelijke Gazastrook ziet gemiddeld 12.000 patiënten per maand. Om de best mogelijke gezondheidszorg te garanderen, betaalt UHWC gemiddeld $25.000 per maand aan brandstof om de elektriciteitsgeneratoren van het ziekenhuis te laten draaien.

De rekening is snel gemaakt: sinds het begin van de elektriciteitsdistributiecrisis in april 2017, heeft UHWC al meer dan $300.000 uitgegeven om de elektriciteitscrisis te verlichten en het Al Awda-ziekenhuis operationeel te houden.

De gezondheidssector wordt hard geraakt

De elektriciteitscrisis is niet de enige moeilijkheid in Gaza's gezondheidszorg.

Al maanden hebben de ziekenhuizen en gezondheidscentra van Gaza te kampen met een ernstig tekort aan medicijnen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was 'in november 2017 bijna 43% van de essentiële medicijnen niet langer op voorraad'.

Als het zo moeilijk is om medische hulp te krijgen in de Gazastrook, zouden we hopen dat patiënten van wie de toestand kritiek is ergens anders terecht kunnen. Maar Israël ziet dat anders. In oktober vorig jaar werden 45% van de medische visumaangvragen geweigerd, een record. Volgens Andy Ferguson, directeur van Medical Aid for Palestinianes, stierven er 30 mensen als gevolg van de weigering van Israël om een ​​visum of af te leveren of omdat het Ministerie van Volksgezondheid in Ramallah niet kon instaan voor de reiskosten.

Onze Palestijnse partner Al Marsad maakte een ontroerende maar ook stuitende video van vrouwen die met deze situatie geconfronteerd werden.

Donald Trump voegt de druppel toe die de emmer doet overlopen

De verklaring op 6 december 2017 door de Amerikaanse president om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël kwam als een donderslag. Woede overspoelde de Gazastrook, wat leidde tot dodelijke botsingen tussen burgers en het Israëlische leger. Ziekenhuizen vingen vele gewonden op. De angst voor een nieuwe oorlog hangt als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de inwoners van Gaza.

Alsof olie op het vuur gooien met zijn verklaring over Jeruzalem niet volstond, besloot Trump eind januari de uitbetaling van $65 miljoen Amerikaans geld dat was toegewezen aan UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) op te schorten. Volgens onze partner UHWC "zal het Amerikaanse besluit om de financiële steun aan UNRWA te verminderen meer dan 80% van de inwoners van Gaza treffen in alle aspecten van hun leven: gezondheid, onderwijs, voedsel, werk". UHWC verwacht een toename van de armoedecijfers en, in dezelfde lijn, een toename van het aantal patiënten voor wie de gezondheidszorg financieel onhaalbaar zal worden.

We moeten nu iets doen!

We komen in actie om onze partner UHWC te helpen. Toon jij je solidariteit met het Palestijnse volk?

  • Met € 20 kan UHWC zorgen voor de dagopname van een patiënt
  • Met € 40 kan UHWC een toekomstige moeder helpen voor een veilige bevalling
  • Met € 100 kan UHWC een kind opereren

Toon jij je solidariteit met het Palestijnse volk?

Doe nu een gift

Giften van 40 euro of meer geven recht op een fiscaal attest.

 

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel