De Filipijnen een week na de rampEen week na de doortocht van tyfoon Haiyan vertellen onze partners over de situatie op het terrein.

 
 

 

 

 

Rechtstreeks uit Tacloban


Randy, lid van de Council for Health and Development (CHD) stuurt ons de getuigenis van een inwoner van Tacloban door.

In de westerse media is er veel te doen rond de plunderingen en het geweld dat de stad kent. Deze inwoner vertelt: "Tacloban was klaar voor de komst van de tyfoon, maar de evacuatiecentra zelf werden ook verwoest. Je mag de plunderaars niet veroordelen, ikzelf heb medicamenten, water en voedsel voor de kinderen gestolen. Ik liep 4 uur rond om iets te drinken te zoeken en het naar de anderen te brengen." 

"Wat ze niet toonden op de televisie, zijn de mensen die elkaar geholpen hebben te midden van de catastrofe. Wat men jullie toont lijkt misschien op chaos, maar er zijn wel degelijk politiepatrouilles. Ik ben zelf naar een commissariaat gegaan om meer te weten te komen over de geruchten van vijandigheid. Ze hebben gezegd dat het niet waar was, dat ze niets van dat alles gehoord hebben. De politie doet deze keer wat ze kunnen, hoewel ze met heel weinig zijn. Want veel van hen zijn dood".

"Denk niet dat iedereen die honger heeft gewelddadig wordt. De mensen willen vooral kunnen praten, hun verhaal vertellen, dat iemand hen vraagt hoe het met hen gaat en luistert naar wat ze te zeggen hebben. Dat helpt hen. Ik ben geen expert, er zijn zeker specialisten die hier veel meer over te zeggen hebben. Het is alleen maar wat ik ervaren heb. Ik ben noch een slachtoffer, noch een overlever, de laatste 5 dagen was ik vooral een inwoner van Tacloban."


Lokale hulpverlening en politieke eisen


Obeth, de coordinatrice van de vrouwenorganisatie Gabriela, legt ons uit hoe ze de campagne voor noodhulp en heropbouw aanpakken. De giften (cash en in natura) worden onmiddellijk verstuurd naar de rampgebieden via hun lokale groepen. Deze lokale groepen verzamelen gegevens en informatie over schade en noden van de bevolking en sturen die naar het nationaal bureau van Gabriela.

Het zijn ook deze lokale groepen die zich bezig houden met de directe verdeling van hulp. Toen Gabriela op dinsdag 12 november een belangrijke donatie kreeg, hebben ze het dan ook onmiddellijk opgestuurd naar hun lokale groep van Roxas City, een stad die nog geen enkele overheidshulp had ontvangen. Nu leiden ze er een voedselprogramma om voedsel te verdelen in de getroffen gemeenschappen.

In dezelfde provincie plant Gabriela ook hulpmissies om te verdelen wat ze hebben ingezameld, medische check-ups uit te voeren, aan psychosociale opvolging te doen en specifieke therapie voor vrouwen en kinderen aan te bieden. Naast hulpverlening zijn de medewerkers van Gabriela ook bezig met de toekomst: hoe gaat de bevolking uit deze ramp komen? Vergaderingen over planning en raadpleging om tot heropbouw over te gaan, zijn ook gepland.

Maar toch zal dat niet volstaan als de regering haar verantwoordelijkheid niet neemt tegenover de noden van de bevolking. Om deze reden heeft Gabriela ook campagne op lokaal en nationaal niveau over de verantwoordelijkheid van de staat in de gebieden die getroffen werden door de tyfoon. 13 november heeft de organisatie uitgeroepen tot dag van solidariteit met de slachtoffers van de tyfoon, met als doel de inactiviteit van de overheid aan de kaak te stellen en fondsen in te zamelen voor de slachtoffers.


Van noodhulp naar heropbouw


Embeng, de coordinatrice van Advocates for Community Health, vertrouwt ons toe dat deze ramp haar woedend maakt, "Het zijn altijd de allerarmsten die lijden onder deze catastrofes. Ze hebben geen middelen om voedsel te kopen en hun verlies te recupereren (hun huizen en hun oogst)". De landbouwers hebben minstens 6 maanden nodig voor hun oogst weer opbrengt.

De meest getroffen provincies waar Advocates for Community Health actief is, zijn Sorsongo, Palawan, Mindoro Oriental en Surigao. Hun lokale vestigingen werken met basisorganisaties in deze gebieden en ze hebben behoefte aan noodhulp en medische diensten.

De gegevens die Advocates for Community Health van hun vestigingen in de provincies gekregen hebben, spreken van meer dan 3.000 getroffen families en honderden beschadigde huizen. De meerderheid van de huizen is gemaakt uit lichte materialen die snel verwoest werden door de sterke wind van tyfoon Haiyan.

Volgens Embeng focussen de meeste hulpoperaties van de overheid en privé-groepen zich op Tacloban omwille van de mediabelangstelling. Dat is waarom Advocates for Community Health fondsen inzamelt om de slachtoffers in de zones waar niemand komt, te hulp te komen.

Hulpmissies en urgentiemissies worden georganiseerd, maar de medewerkers van Advocates for Community Health zouden over voldoende middelen willen beschikken om de gemeenschappen te ondersteunen tot in de fase van heropbouw. Deze fase zal erin bestaan de huizen weer op te bouwen en hen te voorzien van zaden voor het nieuwe oogstseizoen. Embeng vraagt dan ook aan Fanny, G3W verantwoordelijke voor de Filipijnen: "Be one of us in this endeavour."    

Deel dit artikel