DR Congo: Actie van Etoile du Sud om toegang tot water te eisen

Dankzij de financiering van de Vlaamse overheid (Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling), heeft onze partner Etoile du Sud (EDS) het recht op water voor iedereen kunnen verdedigen in de provincie Noord-Kivu en rechtstreeks de noden van de verarmde bevolking kunnen beantwoorden door een tankwagen ter beschikking te stellen die meerdere keren per week water levert.

 

Wij danken oprecht Etoile du Sud voor het beantwoorden van onze grootste nood: toegang tot drinkbaar water!


Het gebrek aan drinkbaar water en de gevolgen voor de bevolking

Sinds vele jaren is er in de semi-rurale zones rond Goma een groot tekort aan drinkbaar water. In de wijken Mugunga, Lac-Vert, Kiziba I en II, Nodosho, Katoyi, Kibwe, Majengo, etc. stroomt er geen water, en is er geen enkel systeem van publieke watersvoorziening. Op enkele plaatsen staan enkele tankwagens toe om drinkbaar water te verdelen van Regideso (de Congolese watermaatschappij) maar dit is niet voldoende. Te vaak moeten de inwoners kilometers afleggen, vaak 's nachts, om zich van water te kunnen voorzien. Ze lopen het risico om aangevallen te worden door gewapende bendes, aangerand te worden of in een verkeersongeval betrokken te geraken. Dit is nog meer het geval aangezien het voorzien van water traditioneel een taak is die aan vrouwen en kinderen wordt toevertrouwd. Naast deze risico's, die rechtstreeks verbonden zijn aan het halen van water, zijn er nog talloze andere gevolgen voor de bevolking, zoals ziektes ten gevolge van de slechte kwaliteit van het water, de impact op de scholing van de kinderen (vermoeidheid, concentratieverlies, slechte resultaten), etc. De bevolking vraagt om een waterbedeling met de fiets te verkrijgen maar dit blijft duur.

De actie van Etoile du Sud en CODIC

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid en G3W, hebben de twee partnerorganisaties van G3W in de DRC (Etoile du Sud en CODIC) acties ondernomen in 2014 en 2015 om de toegang tot drinkbaar water in bepaalde wijken van Goma te vergemakkelijken. Dankzij een tankwagen, "de mobiele waterkliniek", hebben EDS en CODIC regelmatig water kunnen verdelen, aan een lage prijs, aan geïsoleerde gemeenschappen, en de winsten geherinvesteerd om de continuïteit van deze actie te verzekeren. Het objectief was en is nog steeds om op regelmatige basis water te leveren aan de bevolking van vier wijken (Mugunga, Lac-Vert, Kiziba I en II) door reservoirs van 10.000 liter te beschikking te stellen van de bevolking en deze reservoirs viermaal per week van water te voorzien met behulp van een tankwagen.

De mobilisatie van de bevolking

Het einddoel van het project is dat alle noden inzake drinkbaar water van de bevolking gelenigd zijn. Om deze sociale determinant van gezondheid te verwezenlijken, is het betrekken van de provinciale overheid van Noord-Kivu absoluut noodzakelijk. In het kader van dit project interpelleerde de bevolking de regering door deel te nemen aan een Mars voor de Gezondheid in augustus 2015, opdat de regering een systeem van publieke watervoorziening en -distributie zou oprichten via de nationale watermaatschappij Regideso. De provinciale regering van Noord-Kivu stelde de kranen en leidingen van Regideso reeds ter beschikking van de bevolking, een beslissing die bevestigt dat er overwinningen behaald worden dankzij de druk en acties van EDS Kivu en z'n partners.

 

Viva Salud DOOR:

Op basis van een artikel geschreven door Sawy Baeni, verantwoordelijke communicatie voor EDS in Kivu.

Deel dit artikel