Europees belastinggeld blijft Israëlische veiligheidsindustrie steunen

drones g3w

De Europese Commissie ondertekent dit weekend een akkoord met Israël dat het land toegang moet geven tot Europese onderzoekssubsidies. Daarmee blijft Europa met belastinggeld de onderdrukking en onderontwikkeling van Palestina financieren. 

Eerst de uitbreiding van Israëlische kolonies in de Palestijnse gebieden veroordelen en enkele dagen later afreizen naar Israël om er Europees onderzoeksgeld aan te bieden. Europees Commissievoorzitter Barroso draait er zijn hand niet voor om. Hij gaat in Israël een akkoord tekenen om de Israëlische deelname in het Europese Horizon 2020 programma te bezegelen.

Israëlische bedrijven kunnen al sinds 1996 genieten van Europese subsidies voor onderzoeksprogramma's. Vorig jaar kwam er echter kortstondig een kink in de kabel omdat de Europese Commissie haar agentschappen verbood om leningen of subsidies toe te kennen aan Israëlische entiteiten in bezet gebied.

De EU kwam echter tot een compromis met Israël. De EU verstopte het verbod op financiering van Israëlische entiteiten in de bezette gebieden in een appendix van het akkoord. Israël voegde eveneens een appendix toe aan het akkoord waarin het stelt dat het deze voorwaarden niet erkent. Israëlische bedrijven en organisaties kunnen subsidies aanvragen op voorwaarde dat ze beloven dat de fondsen niet naar hun entiteiten op bezet gebied zullen gaan.

Het feit dat Israël, als enige niet-Europees land, kan deelnemen aan het Horizon 2020 programma is een kaakslag voor Europese mensenrechtenactivisten. Het is goed gedocumenteerd hoe de Israëlische oorlogsindustrie profiteert van de Europese subsidiëring. De lokale partners van G3W in Palestina kennen de gevolgen maar al te goed.

Israel Aerospace Industries, bevoorbeeld, een marktleider in de productie van drones, was in het verleden een van de belangrijkste begunstigden van Europese onderzoekssubsidies. Drones creëren een psychologische terreur onder Palestijnse kinderen en vormen aldus een bedreiging voor de geestelijke gezondheidszorg. Het is onaanvaardbaar dat dit gebeurt met Europees belastinggeld.

Geneeskunde voor de Derde Wereld eist dat de EU onverkort haar eigen richtlijnen toepast die bepalen dat akkoorden met Israël expliciet de financiering van de bezetting moeten uitsluiten. Bovendien moet Europa voorkomen dat Israëlische oorlogsindustrie kan genieten van subsidies.


Deel dit artikel