Europese ministers vragen dat België eindelijk kiest over Financiële Transactietaks

Tegen 23 mei moet ons land een duidelijke keuze maken over de Financiële Transactietaks. Dat bleek tijdens afgelopen vergadering van de ministers van Financiën van de deelnemende landen op 20 maart. Aanvaardt België een compromis dat toelaat om pensioenfondsen vrij te stellen of gaan we de geschiedenis in als doodgraver van het FTT-project?

België op de rem

Ondanks een uitdrukkelijk engagement in het regeerakkoord ligt België dwars in de Europese onderhandelingen over de Financiële Transactietaks (FTT), een belasting van amper 0,1% op aandelen en obligaties en 0,01% op derivaten om financiële speculatie te ontmoedigen. Hoewel Premier Michel meermaals bevestigde dat ons land 'constructief' blijft onderhandelen, blokkeert minister Van Overtveldt vooruitgang. Na eerdere kwesties over de staatschuld en reële economie eist België nu vrijstelling voor pensioenfondsen en levensverzekeringen, terwijl bijna alle andere landen deze onder de toepassing van de FTT willen houden.

Compromis

Afgelopen vergadering vonden de ministers een compromis waarbij elk land voor zich kan beslissen pensioenfondsen vrij te stellen van de FTT. De vrijstelling van levensverzekeringen zou daarmee van tafel zijn. België, Slovakije en Slovenië hebben nu tot 23 mei om zich hiermee akkoord te verklaren. Hoewel het compromis een doorbraak kan forceren, betekent dit een zoveelste uitholling van een belasting op financiële handel die op zich al behoorlijk mager is. Om het met de woorden van Duits minister van Financiën Schäuble te zeggen: 'Zelfs een Zwitserse kaas moet iets van kaas tussen de gaten hebben, anders is het gewoon een gat'.

Ambitie

Willen we vermijden dat de FTT niet meer dan een symbooltaks wordt en nog effectief iets oplevert, is het cruciaal om verdere uitholling een halt toe te roepen en snel werk te maken van de implementatie. 11.11.11 roept minister Van Overtveldt op kleur te bekennen en te gaan voor een ambitieus akkoord. Het zou alvast een opsteker zijn die Europa op haar 60e verjaardag en in een post-Brexit context goed kan gebruiken. Een doorbraak in het dossier van de FTT met tien EU-landen zou een mooi staaltje zijn van een 'Europa van verschillende snelheden'.

Jan Van de Poel

Deel dit artikel