Filipijnen : de strijd voor het recht op grond kost het leven van 4 boeren

colombia 3gw

Onze Filipijnse partner Advocates for Community Health en onze lokale collega Andrew namen in september deel aan een onderzoeksmissie die werd opgezet door de nationale boerenvakbond (KMP) om de brutale moord op vier boeren te onderzoeken. Deze moorden vonden plaats op de terreinen van een militaire reserve in de stad Laur in Nuevo Ecija (Luzon Central) op 3 september.

Patricia Suwang (59 jaar) getuigt: " Ik was paprikazaden aan het planten met mijn ouders toen we het geluid hoorden van een naderende helikopter. Een uur later hoorden we plots geweerschoten. Ik liet mijn gereedschap vallen en kroop verder om me in de struiken te verschuilen. Het schieten duurde ongeveer een half uur. Door de schrik en de vermoeidheid, ben ik flauw gevallen. Mijn familie heeft me daar weggehaald en mij naar het dorp terug gebracht."

Moord en militarisering

Volgens de rapporten hebben 5 onbekende gewapende mannen in het wilde weg geschoten op een groep boeren die eigenaar waren van een deel van een stuk grond van 3.100 hectaren in de militaire zone van Fort Magsaysay. Het Fort Magsaysay is de grootste militaire zone in de Filipijnen en één van de sleuteldomeinen in de opleiding van het Filipijnse leger. Het is een gebied van 73.000 hectaren tussen de steden Laur en Palayan. Magsaysay was één van de vijf militaire basissen waar de vorige regering de stationering van Amerikaanse troepen toeliet op basis van het zeer controversiële Akkoord over de Versterkte Militaire Samenwerking.

Vier lokale boeren werden gedood tijdens de schietpartij, allemaal waren ze lid van een landbouwersorganisatie ( Alliance of Unite Farmers). Tijdens de schietpartij waren ze op weg naar een actie van een partnerorganisatie voor de landbouwers van het naast gelegen dorp die hun huizen verloren waren tijdens de opeenvolgende aardverschuivingen die werden veroorzaakt door de tyfoons Lando en Nona van het afgelopen jaar.

Strijd voor het recht op grond

De onderzoeksmissie besluit dat een geschil over de eigendom van de grond het motief zou kunnen zijn voor de moord. Het is inderdaad zo dat de Filipijnse president in 1991 3100 hectaren die oorspronkelijk bij de militaire zone hoorden aan de boeren gaf. Deze grond moesten dienen om families, die omwille van een vulkaanuitbarsting moesten worden geëvacueerd, te huisvesten. In het gebied zijn er altijd conflicten geweest over de toekenning van grond aan boeren.

Wanneer ze door de leden van de onderzoeksmissie ondervraagd werden over de mogelijke daders van de moorden op 3 september, wezen de boeren met de vinger naar de vele bedreigingen van de militairen van het fort en van de rijke lokale industriëlen.

Geen alleenstand incident

Dit incident is geen alleenstaand geval in de Filipijnen. Problemen in verband met de toe-eigening van gronden komen al sinds lang voor. Ze leiden tot corruptie, moord en intimidatie. Om hieraan een halt toe te roepen mobiliseren G3W en haar partnerorganisaties de bevolking rond campagnes zoals "Stop the killings" die duizenden mensen groeperen om te protesteren tegen de moorden van activisten. G3W wil ook de lokale landbouworganisaties versterken zodat ze daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op de regering.

Auteur: Andrew Aytin

U kan het werk van G3W en haar partners ondersteunen door een gift op het rekening nummer BE15 0010 4517 8030 van G3W met de mededeling "gift Filipijnen" of u kan online een gift doen. Giften vanaf 40 Euro zijn fiscaal aftrekbaar. Bedankt voor uw steun. 

 

Deel dit artikel