Filipijnen: gevolgen van mijnbouw in kaart gebracht

onderzoek-ibon-mining ills

Partners van G3W onderzochten de impact van mijnbouw op gezondheid en armoede in de Filipijnen. Met hun bevindingen zetten ze nu druk op hun regering om voor een ander beleid te kiezen.

De Filipijnen zijn een rijk land. Het goud, zilver en koper liggen er zomaar voor het rapen. Toch omschrijft meer dan 70% van de Filipino's zichzelf als arm. Door de liberalisering van de mijnbouw in de jaren '90 kregen grote, vaak buitenlandse, bedrijven de belangrijkste mijnbouwsites in handen. Maar grootschalige mijnbouw verwoest de natuur, vergroot de kwetsbaarheid bij natuurrampen en schaadt de gezondheid van de Filipijnse bevolking. Partners van G3W werkten samen aan een onderzoek over de impact van mijnbouw op gezondheid en armoede in de Filipijnen.

In deze studie vind je

  • 9 focusgroepdiscussies met bewoners van 13 dorpen
  • 5 cases die de effecten van mijnbouw op lokale gemeenschappen beschrijven
  • 143 pagina's aan feiten, cijfers en getuigenissen

G3W partner IBON doet enkele aanbevelingen aan de Filipijnse regering:

"We hopen dat de impact van mijnbouw op gezondheid nog verder wordt onderzocht. Mijnbouwbedrijven zouden verantwoordelijkheid moeten opnemen voor de impact van hun daden." Ook vragen ze aan hun overheid om" de Mijnbouwwet van 1995 te herbekijken en in plaats van liberalisering te kiezen voor een beleid dat gebaseerd is op de noden van de Filipijnse bevolking en de nationale industrie". De regering moet volgens ook dringend werk maken van een herverdeling van landbouwgrond, rurale ontwikkeling en bescherming van het milieu, zodat de leefomstandigheden van de armste bevolkingslagen kunnen verbeteren.

Met deze studie kunnen onze partnerorganisaties en hun lokale afdelingen hun campagnes tegen grootschalige mijnbouw wetenschappelijk onderbouwen. Zo staan ze sterker in hun schoenen wanneer ze de druk verhogen op hun lokale en nationale autoriteiten.
Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - medewerkster communicatie bij G3W

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels