Filipijnen: Mars voor Klimaatrechtvaardigheid

WeWillNotDieSilently
Sinds 1 oktober 2014 stappen Filipijnen voor het klimaat. Om eer te betuigen aan de slachtoffers van de klimaatcrisis en om wereldwijd klimaatrechtvaardigheid te eisen.
g3W


 

 

De Mars voor het Klimaat

Georganiseerd door Naderev Sano, de Filippijnse gezant voor Klimaatverandering, vertrok de Mars voor het Klimaat op 1 oktober 2014 vanaf "kilometer nul" in het Rizalpark (Luneta)in Manilla. Ze zal naar verwachting op 8 november, na een reis van bijna 1000 kilometer, worden afgerond in de stad Tacloban, de "Ground Zero" van supertyfoon Haiyan (Yolanda).

Het doel is om eer te betuigen aan de slachtoffers van de klimaatverandering, waaronder de slachtoffers van tyfoon Haiyan maar ook de mensen die elders in de wereld - in het bijzonder in het Zuiden - lijden onder de negatieve gevolgen van de klimaatverandering.

Een jaar na de doortocht van supertyfoon Haiyan, die bijna 10 miljoen mensen in 36 provincies trof en het leven kostte aan 20.000 Filippijnen, heeft de Filippijnse regering nog altijd niet  gezorgd voor voldoende hulp en de noodzakelijke herstellingen in de getroffen gemeenschappen. Ondanks nationale en internationale donaties ter waarde van bijna 122 miljoen PHP (ongeveer 2,1 miljoen euro) en de door het Filippijnse Congres toegekende steun van 100 miljard PHP (ongeveer 1,7 miljard euro), is slechts een klein percentage van deze som aangewend om de overlevenden te helpen. Veel mensen leven nog steeds in slaapzalen en tenten, zonder duurzame bestaansmiddelen.

Helaas valt deze trieste realiteit heel veel mensen in het Zuiden ten deel. Een realiteit die bovendien in stand gehouden wordt door het neoliberale beleid van de landen in het Noorden, dat de macht van de multinationals van die landen versterkt.

Voor klimaatrechtvaardigheid

De klimaatcrisis is een mondiaal probleem. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen. Het is belangrijk dat alle
regeringen ambitieuze klimaatengagementen aangaan om de toekomst van alle mensen op de wereld en die van de toekomstige generaties veilig te stellen.

Ondanks de zwakke klimaatengagementen die op 23 en 24 oktober werden geformuleerd door de Europese Commissie, is het belangrijk om druk te blijven uitoefenen op onze regeringen als we in 2015 tot een ambitieus globaal akkoord willen komen in Parijs. De ge├»ndustrialiseerde landen moeten de voortrekkers zijn in het verminderen van de CO2-uitstoot en moeten de nodige financi├źle steun en technologie voorzien voor de ontwikkelingslanden die lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. Ze moeten komaf maken met hun fossiele brandstofindustrie en een einde maken aan de plunderingen van de natuurlijke rijkdommen in het Zuiden.

Het is belangrijk dat de burgers van de hele wereld zich mobiliseren en wereldwijde acties organiseren, zoals de 400,000 man tellende People's Climate March, om de mondiale beweging voorklimaatrechtvaardigheid te versterken.

www.g3w.be

(foto: the All-Nite Images CC BY-SA 2.0)
Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel