Filipijnse activisten niet welkom op G20

Onderstaande brief werd vandaag, 9 november 2010, verstuurd naar Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere. Wij hopen op een snel en kordaat antwoord.

Geachte minister,

Via de partners in Azië heeft 11.11.11 vernomen dat Zuid-Korea, dat deze week de wereldleiders ontvangt naar aanleiding van de G20, op 6 november zes Filippijnse activisten het land heeft uitgezet.

Dit is een blaam voor de G20 en een valse start voor het gastland Zuid-Korea. Het is immers de eerste G20 in een zgn. land in ontwikkeling en de eerste in Azië.

De 6 werden na hun aankomst in Seoul onmiddellijk aangehouden en op het eerste vliegtuig naar Manilla gezet. Nochtans waren allen bezit van een geldig visum en een officiële uitnodiging. Ze werden enkele uren in het ongewisse gelaten over de toedracht van hun arrestatie, waarbij hun elk contact met een advocaat of de Filippijnse ambassade in Seoul ontzegd werden.

Het gaat om Joseph Puruganan van Focus on the Global South, reeds 10 jaar een partner van 11.11.11, de zanger-activist Jess Santiago, die in de jaren negentig te gast was tijdens de 11.11.11-actie, Paul Quintos van IBON, een partner van Filippijnengroep België, Joshua Mata van de vakbond APL, Roger Soluta van de boerenbeweging KMU en Tatcee Macabuag van de migrantenorganisatie MFA.

Zij vernamen na enige tijd dat ze op een zwarte lijst stonden van de Zuid-Koreaanse regering wegens hun "uitgesproken kritiek op de G20". Nochtans waren zij uitgenodigd door Put People First!, een platform van Koreaanse organisaties dat naar aanleiding van de G20 diverse acties opzet, en geleid wordt door de vakbond KCTU.

Het is veelbetekenend dat Zuid-Korea, dat alom geprezen wordt door het Westen als een democratisch land en een toonbeeld is van economische groei en ontwikkeling, zich naar aanleiding van dergelijke topontmoetingen van haar meest repressieve kant laat zien. Op 5 november schreef de Japan Times "Zuid-Korea wordt alom geprezen omdat het de mensenrechten respecteert en geen bedreiging vormt voor haar burgers noch andere staten". Verder lezen we "... bovendien reikt de Zuid-Koreaanse regering ook de hand naar de civiele maatschappij, en dat is niet evident in Oost-Azië".

De Zuid-Koreaanse regering heeft haar inwoners de laatste weken aangespoord om trots te zijn op de G20 top in Seoul, maar het terugsturen van vreedzame activisten, zoals o.a. Joseph Purunganan die begin oktober nog op uitnodiging van 11.11.11 het AEPF bijwoonde in Brussel, verdient een internationale blaam. Op de persconferentie bij de thuiskomst van de activisten verklaarde de parlementair Walden Bello: "De Filippijnse Regering moet bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Romulo diplomatiek protest aantekenen bij de Zuid-Koreaanse regering en een grondige uitleg eisen. Desnoods moeten we Zuid-Koreanen de toegang tot de Filippijnen ontzeggen zolang er geen officieel excuus komt."

Ondertussen vernemen we dat ook G20-activisten uit andere landen geen visum gekregen hebben en andere Filippijnse activisten die op het punt stonden te vertrekken kregen te horen dat ze dat maar beter niet zouden doen.

11.11.11 protesteert krachtig tegen het ondemocratische optreden van Zuid-Korea en vraagt dat ook minister Vanackere protest aantekent bij de Zuid-Koreaanse ambassadeur en namens de Europese Unie uitleg vraagt bij dit repressief optreden.

Hoogachtend,

Bogdan Vanden Berghe
Algemeen secretaris 11.11.11


Deel dit artikel