Filippijnen: solidariteit na de storm

filipijnen haiyan typhoon gw3
[Foto's (c) Rommel L. Rutor]


De doortocht van de supertyfoon Haiyan laat op de centrale Filippijnse eilanden een ware ravage achter. De lokale volksbeweging bereidt zich voor op een massale solidariteitscampagne.

g3W


Op vrijdag 8 november werd de Filippijnen getroffen door een extreem krachtige tropische storm. De impact was enorm. Hele provincies werden afgesneden van elektriciteit en communicatienetwerken. Pas na enkele dagen wordt duidelijk hoe erg tyfoon Haiyan (lokale naam: Yolanda) heeft toegeslaan.

In Manilla wordt alles in gereedheid gebracht voor een massale solidariteitscampagne. "We hebben nog geen idee van de echte impact van de storm omdat we onze lokale afdelingen nog niet hebben kunnen bereiken," zegt Renato Reyes van BAYAN, de koepel van volksorganisaties, vanuit Manilla. "Wat we wel al met zekerheid kunnen zeggen, is dat het de arme boeren en vissers zijn die het hardst getroffen worden."

Jaarlijks razen een twintigtal tyfoons over de Filippijnen. Men is er dus wel wat gewoon. Bovendien werd de komst van de tyfoon al dagen op voorhand aangekondigd. Toch was de impact van de storm buitengewoon omwille van de uitzonderlijke kracht ervan. Windstoten gingen vlot boven de 300 kilometer per uur. Dat is veel krachtiger dan orkaan Katrina die New Orleans teisterde in 2005.

De tyfoon ging aan land in de eilanden Samar en Leyte. Dat zijn zeer arme gebieden waar de meeste mensen in zeer krakkemikkige constructies wonen. Zelfs al kreeg men het advies om te evacueren, dan was dat in vele gevallen onmogelijk omdat er gewoon geen veilige plaatsen zijn in de getroffen gemeenschappen. De stad Tacloban werd bijvoorbeeld niet alleen getroffen door de harde wind en de regen. Ze werd ook overspoeld door een enorm vloedgolf die alles wegspoelde wat niet van metaal of beton was.
 

Armoede


Armoede is dus zeker een factor van belang. "Dat de arme boeren en vissers het meest kwetsbaar zijn, is een spijtig maar logisch gevolg van de manier waarop onze samenleving functioneert," vult Renato aan, "aangezien deze mensen geen toegang hebben tot land en middelen, en onze regering haar lot heeft verbonden aan buitenlandse belangen."

Ook de wereldwijde klimaatopwarming wordt genoemd als één van de redenen voor de toenemende kracht en frequentie van dit soort supertyfoons.

 "We proberen met man en macht in contact te komen met onze lokale afdelingen," zegt Renato, "maar intussen zetten we een crisiscentrum op in de stad Cebu, op een centraal eiland dat relatief gespaard gebleven werd." BAYAN roept nu al haar afdelingen op om geld in te zamelen zodat er vanuit Cebu hulpgoederen naar Samar en Leyte kunnen gebracht worden.

Deel dit artikel