Filippijnse arbeidsters met geweld verdreven

Een jaar geleden werden enkele Filippijnse kledingarbeidsters zonder rechtmatige vergoeding ontslagen door Triumph International, een Zwitserse lingeriefabriekant. De arbeidsters bleven echter niet bij de pakken zitten. Ze richtten een tent op waar ze kleding en spulletjes stikten en verkochten voor de goede zaak. Triumph weigerde al die tijd te onderhandelen.

De regionale rechtbank dwong op 23 april om dit actiekamp te sluiten. De sluiting gebeurde onder invloed van Food Terminal Inc., de beheerder van de industriƫle zone. Op 4 mei verscheen een politiemacht, bestaande uit bijna 200 manschappen. De arbeidsters werden hardhandig verdreven, waarbij verschillende gewonden vielen. Het tentenkamp werd volledig verwoest. Ook nu gaven de arbeidsters niet op. Ondanks het geweld en de bedreigingen, richtten ze een nieuw actiekamp op.

Op 10 mei bezocht een vertegenwoordiger van het Ministerie van Arbeid en Tewerkstelling de fabriek en verklaarde dat het wil bemiddelen om Triumph aan te zetten met onderhandelingen te starten.

Mailactie

De Filippijnse vakbond van de kledingarbeidsters doet opnieuw een warme oproep voor internationale steun en solidariteit.

Hiervoor is jullie hulp nodig! Door een mail te sturen met als eis een eerlijke ontslagvergoeding voor de arbeidsters, kan je mee onrecht de wereld uit helpen!
Hoe je dit precies moet doen, lees je op de website van de Schone Kleren Campagne.


Schone Kleren Campagne is lid van het Netwerk Bewust Verbruiken vzw

BRON:
Netwerk Bewust Verbruiken

Deel dit artikel