G20 geen toonbeeld van anti-corruptie

transparantie rapport g20

Vijf representatieve landen van de G20 komen de afspraak niet na om data vrij te geven die nodig zijn in de strijd tegen corruptie. Dat zegt een nieuw rapport van twee internationale anti-corruptie waakhonden.

Het rapport van Transparency International en Web Foundation, dat gisteren (donderdag) werd gelanceerd, stelt dat "het vrijgeven van bepaalde data had kunnen bijdragen tot het verminderen van criminele activiteiten, inclusief het witwassen van geld en belastingontduiking."

Relevante data niet vrijgegeven

"In 2015 hebben de overheden van de G20 (Groep van de 20 meest geïndustrialiseerde landen) beslist om in de strijd tegen corruptie relevante data te publiceren op open platformen zodat informatie over hoe belastinggeld wordt gebruikt, hoe campagnegelden worden besteed en hoe verloningen worden geregeld beschikbaar zou zijn voor iedereen."

Het rapport kijkt naar de vooruitgang die Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Indonesië en Zuid-Afrika hebben gemaakt sinds de implementatie van de G20 Anti-Corruption Open Data Principles. Deze vijf landen werden uitgekozen omdat ze een representatief staal zijn van de G20 .

De conclusie van het rapport is duidelijk: er is niet genoeg vooruitgang geboekt en geen enkel land heeft voldoende informatie vrijgegeven. De data die wel publiekelijk werden gemaakt blijken moeilijk te vinden en weinig nuttig.

Panama Papers

Volgens het rapport heeft geen van deze landen informatie verstrekt over de eigenaren en uiteindelijke begunstigden van bedrijven. Frankrijk was het enige land dat informatie publiceerde over lobbywerk en enkel Brazilië was open over de uitgaven van de regering.

"Overheden moeten open kaart durven spelen en de ingesteldheid van ambtenaren helpen veranderen", zegt Robin Hodess van Transparency International en coauteur van het rapport. "Cruciaal is vooral dat ze de principes van de G20 opnemen in hun nationale wetgeving."

"De Panama Papers toonden aan hoe grootschalige corruptie aan het licht kan worden gebracht door de uitwisseling van data. Deze ontwikkelingen roepen om dringende oplossingen. Dat overheden nog steeds talmen met het vrijgeven van informatie doet vragen rijzen over hun engagement om corruptie aan te pakken", zegt Craig Fagan, beleidsdirecteur van Web Foundation.

1,6 op 9 voor overheidsuitgaven

De organisaties analyseerden tien datasets die gelinkt zijn aan anti-corruptiemaatregelen. Deze omvatten publieke informatie over lobbywerk, registratiesystemen, overheidsuitgaven, de uiteindelijke begunstigden van bedrijven en politieke financiering.

De onderzoekers ontwikkelden een scoresysteem aan de hand van een checklist met negen punten zoals de gemakkelijke toegang tot data, de tijdige bekendmaking ervan en de snelheid waarmee eventuele updates gebeuren.

"Frankrijk scoorde het beste met een gemiddelde score van 5,4 op 9 punten. Indonesië kreeg de laagste score van 1,5 punten."

Het onderdeel waar het hoogste op werd gescoord was dat over de openheid inzake overheidsbudgetten. Gemiddeld scoorden de vijf landen samen hier 7,8 op 9.

De uitgaven van overheden en gegevens over lobbywerk kregen elk gemiddeld slechts een magere 1,6 op 9. "Dit toont aan dat overheden geen data verzamelen noch verspreiden over een van de belangrijkste aangelegenheden die corruptie mogelijk maken", concludeert het rapport.

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels