Gaza verdrinkt, Israël opent sluizen


gaza

De Gazastrook krijgt te kampen met overstromingen door de dagenlange hevige regenbuien. Alsof de situatie nog niet ernstig genoeg was, opende Israël de sluizen van een dam ten oosten van Rafah, waardoor de woning van honderden Gazanen onder water kwam.
g3W
Op 11 december werd Palestina getroffen door een storm die bijna een week aanhield. Met het openen van watersluizen maakte Israël het allemaal nog wat erger. Voor Jehan Al Aklouk, de projectverantwoordelijke van onze partner in Gaza, de Union of Health Work Committees, is het een crisis bovenop de chronische humanitaire crisis door de Israëlische blokkade.


JehanHoe is de situatie in Gaza na de hevige regenval van de voorbije week?
Jehan: "Ik ben zelf net terug op kantoor sinds een week. We moesten ons kantoor een week sluiten. Onmogelijk om er te geraken. Mensen zwommen door de straten. Voor de mensen in Gaza is het een crisis bovenop de al zeer moeilijke situatie waarin we al jarenlang leven.

Behalve de waterellende is het ook zeer koud. Temperaturen tussen 0 en 3°C, dat hebben we hier nooit. Als je dan bedenkt dat we in het beste geval 12 uur per dag stroom hebben, in het slechtste geval soms 3 uur, soms alleen 's nachts, kun je je voorstellen wat het voor mensen betekent geen verwarming te hebben. Ook in ons ziekenhuis zijn we bijna volledig aangewezen op generatoren, wat het zeer moeilijk maakt om operaties in te plannen."

Duizenden mensen werden geëvacueerd. Welke hulp krijgen zij?
Jehan: "De meeste mensen werden ondergebracht in scholen, maar vele anderen wilden hun huis niet verlaten. In Gaza delen de meeste families een huis met meerdere verdiepingen. Zij die op het gelijkvloers wonen, verhuisden een verdiep hoger, omdat hun woning onder water liep. Ze krijgen voedselhulp aan huis.

Met de Union of Health Work Committees evalueren we nu de situatie op de verschillende plaatsen waar we gezondheidscentra hebben. We proberen iedereen te helpen die in nood is, door de koude, door een gebrek aan bepaalde geneesmiddelen, of andere zorgen."


Zijn de grensposten nu langer open voor humanitaire hulp?

Jehan: "De grenspost met Egypte blijft dicht zoals voorheen en aan Israëlische kant mogen enkel patiënten met dringende medische zorgen de grens over, maar ook voor hen blijft het moeilijk en bang afwachten of ze effectief doorgelaten zullen worden.

Zelf hebben we voorlopig nog voldoende brandstof om de generatoren in het ziekenhuis en de gezondheidscentra draaiende te houden, maar het is ontzettend duur en het zorgt voor heel wat onzekerheid."


U kan het werk van de Union of Health Work Committees ondersteunen door een gift aan Geneeskunde voor de Derde Wereld op rekeningnummer BE15 0010 4517 8030 (BIC: GEBABEBB).
U kan ook online een gift doen.
Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel