Geen klimaatgeld voor ExxonMobil: Teken de petitie

klimaat petitie exxon

Stel je voor dat ons land een bedrijf als Marlboro zou betalen om mensen te helpen stoppen met roken. Met geld van jou en mij. Te gek voor woorden, niet? Toch is dat wat gebeurt met Vlaams klimaatgeld. Elk jaar betaalt de Vlaamse overheid meer dan 1 miljoen euro aan het oliebedrijf ExxonMobil, dat een vestiging heeft in Antwerpen.

Hoe zit dat in elkaar? Vlaanderen heeft een klimaatfonds. De helft van het geld in dat fonds dient om bedrijven te vergoeden voor (fictieve) kosten van het Europese klimaatbeleid.

ExxonMobil is een van die bedrijven. De meerkost van het Europese klimaatbeleid voor de elektriciteitsfactuur van ExxonMobil is hoogstens 400.000 euro. Het bedrag dat het bedrijf van Vlaanderen krijgt bedraagt liefst 1,4 miljoen euro.

Ieder jaar een cadeautje van 1 miljoen euro dus. Klimaatgeld. Voor een oliebedrijf.

En niet zomaar één: ExxonMobil is een multinational die wereldwijd klimaatactie actief dwarsboomt. Bovendien werd het bedrijf tot voor kort geleid door Rex Tillerson, de nieuwe minister voor Buitenlandse Zaken van Donald Trump. In de twee weken dat hij zijn nieuwe functie heeft, regelde hij al allerlei gunstige deals voor klimaatvervuilers.

Stop dit dure circus, geef geen klimaatgeld aan een oliemultinational.

  • Teken de petitie en zorg ervoor dat het Vlaamse klimaatgeld naar echte oplossingen gaat.
11.11.11 DOOR:

Teken de petitie:

Geen klimaatgeld voor ExxonMobile

Deel dit artikel