'Gendergelijkheid eerste noodzakelijke stap richting duurzame ontwikkeling'

Burkina Faso

Aan de vooravond van de onderhandelingen die de Post-2015 ontwikkelingsagenda definitief vorm moeten geven, roepen vrouwengroeperingen de verschillende regeringen op om zich inhoudelijk  te richten op rechtvaardige en op gelijkheid gebaseerde ontwikkelingsdoelen.

Tien rode vlaggen symboliseren de noodzakelijke aandacht voor vrouwenrechten in de ontwikkelingsagenda.

Tijdens het event 'Geen duurzame ontwikkeling zonder gelijkheid', dat eerder deze week gehouden werd door de Women's Major Group (WMG), weerspiegelden de vlaggen de bezorgdheid van de vrouwengroeperingen op het vlak van gendergelijkheid en vrouwenrechten. Ze duidden de gebieden aan waar versterking nodig is om tot echte hervormingen op vlak van ontwikkeling te komen.

Meer meisjes in armoede

"Gendergelijkheid en mensenrechten hebben nooit de nodige erkenning gekregen", zegt Eleanor Blomström, van de Women's Environment and Development Organization (WEDO). "Als we willen dat de Post-2015 Ontwikkelingsagenda een succes wordt, moeten deze problemen erkend worden als topprioriteiten," zegt ze.

Vrouwen en meisjes vormen de meerderheid van de mensen die in armoede leven, ze ervaren aanhoudend ongelijkheid op verscheidene vlakken, en hebben het meest te lijden onder de gevolgen van de financiële en ecologische crisis, natuurrampen en de klimaatverandering.

Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), zijn meisjes ook in de meerderheid om niet naar school te gaan. Bijna twee derde van de vrouwen in ontwikkelingslanden werken in de informele sector of als onbetaalde kracht in huis.

Ondanks de grotere parlementaire participatie zijn nog steeds slechts een op vier mensen met een wetgevende functie wereldwijd van het vrouwelijke geslacht.

Toezicht en evaluatie een must

Nurgul Djanaeva van het Forum van Vrouwenorganisaties in Kirgizië benadrukt het belang van de private en publieke sector om de verantwoordelijkheid op te nemen wat betreft vrouwengelijkheid en duurzame ontwikkeling.

"We moeten resultaten meten en cijfers en gegevens voortdurend analyseren op regionaal, nationaal en globaal niveau", zegt ze. "Transparantie, inclusie maar ook doeltreffende toezichtmechanismen en evaluaties zijn hier een must. Een gebrek daaraan moet worden beschouwd als een schending van de mensenrechten."

 

Deel dit artikel