Gerommel in Peru na gratie Fujimori

Om hun ongenoegen te uiten en een correcte behandeling van de slachtoffers uit het Fujimoritijdperk te eisen, trokken duizenden mensen de straat

Sinds de Peruaanse president Kuczynski kort voor kerstmis gratie verleende aan ex-president Alberto Fujimori is het onrustig in Peru. Mensen blijven op straat komen om hun ongenoegen te tonen. 11.11.11-partners verdedigen de rechten van de slachtoffers van Fujimori.

De kerstperiode is ondertussen al een poos voorbij, maar wat in die dagen in Peru gebeurde zindert na, en het einde is nog niet in zicht.

Enkele dagen nadat president Pedro Pablo Kuczynski (kortweg PPK) aan afzetting kon ontsnappen dankzij de stemmen van een tiental Fujimoristen, verleende hij gratie aan Alberto Fujimori, zogezegd om gezondheidsredenen. PPK werd met afzetting bedreigd omwille van zijn betrokkenheid in een vergaand corruptieschandaal.

Ex-president Fujimori zit al jarenlang in de gevangenis voor misdaden tegen de mensheid en mensenrechtenschendingen, zoals de moord op negen studenten en een professor van de universiteit La Cantuta en de moord op 15 mensen in Barrio Alto in Lima.

De civiele maatschappij bleef niet stil bij deze onverwachte wending in het reeds zeer woelige politieke landschap. Velen beschouwen de gratieverlening als een wederdienst van PPK aan de groep Fujimoristen onder de vleugels van zoon Kenji Fujimori, die PPK zijn presidentsstoel lieten behouden. De wonden van het Fujimoritijdperk zijn nog diep en men vreest nog meer straffeloosheid door de deal tussen PKK en de Fujimoristen onder leiding van Kenji.

Om hun ongenoegen te uiten en een correcte behandeling van de slachtoffers uit het Fujimoritijdperk te eisen, trokken duizenden mensen de straat op sinds het nieuws van de vrijlating bekend werd. In meerdere marsen op verschillende plaatsen in het land werden protesten gehouden, georganiseerd door de civiele maatschappij, waaronder enkele partners van 11.11.11.

Begin februari is er ook een speciale zitting van het Inter-Amerikaanse Hof van de Rechten van de Mens, waaraan 11.11.11-partner Aprodeh deelneemt als vertegenwoordiger van de slachtoffers in de zaak La Cantuta. Het hof zal zich daar uitspreken over de wettelijkheid van de gratieverlening en de gevolgen ervan.

Als lid van het Plataforma Europa-Peru, een netwerk van Europese organisaties die in Peru actief zijn, ondertekende 11.11.11 een verklaring waarin de gratieverlening in vraag wordt gesteld. We roepen op om de rechten van de slachtoffers in acht te nemen, de straffeloosheid niet te laten zegevieren en de rechtstaat te laten gelden.

 

11.11.11 DOOR:

Als lid van het Plataforma Europa-Peru, een netwerk van Europese organisaties die in Peru actief zijn, ondertekende 11.11.11 een verklaring waarin de gratieverlening in vraag wordt gesteld.

We roepen op om de rechten van de slachtoffers in acht te nemen, de straffeloosheid niet te laten zegevieren en de rechtstaat te laten gelden.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels