Getuigenis uit het Al Awda-hospitaal in Gaza

Geneeskunde voor de Derde Wereld sprak gisteren met Jehan Al-Aklouk, projectcoördinator bij onze partner Union of Health Work Committees (UHWC), die zeer aangeslagen klonk over de situatie in Gaza.

Jehan: "De situatie is zeer moeilijk, er zijn voortdurend bombardementen te horen in de omgeving. De directeur van het Al-Awda ziekenhuis geraakte samen met een ander personeelslid van UHWC gewond toen vlak naast hun auto een andere auto door een bom getroffen werd. De vader en de echtgenoot van 2 andere personeelsleden kwamen om bij de bombardementen."

Jehan logeert momenteel bij familie. Het huis naast haar huis werd geraakt en stortte in, met zware schade aan haar eigen huis tot gevolg. Jehan: "Het is zo goed als onmogelijk om zich in Gaza-stad te verplaatsen, bijna niemand durft op straat te komen. We gebruiken de ambulance voor hoogstnoodzakelijke trajecten."

Het Al-Awda ziekenhuis van UHWC is omgedoopt tot "frontline hospital", verantwoordelijk voor de evacuatie van gewonden uit het noorden van Gaza. Tot nog toe kregen ze al meer dan 50 gewonden binnen, waarvan 5 die zware chirurgische ingrepen nodig hadden. UHWC werkt samen met de publieke gezondheidsdiensten om de stroom van gewonden over hun centra te verdelen. Ze kregen enkele patiënten doorgestuurd van het openbaar ziekenhuis, omdat de operatiezaal daar niet continu functioneerde.

Overal is er een tekort aan levensreddende geneesmiddelen en essentieel medisch materiaal. In het Al-Awda ziekenhuis wordt momenteel 24/24u gewerkt, in de kleinere eerstelijnscentra 12u per dag. Het Al-Khairia centrum van UHWC werd gisteren zwaar beschadigd bij een bominslag in de buurt. Een muur stortte in en alle glas werd vernield.

Ondanks de extreme omstandigheden houdt het personeel van UHWC er de moed in: "Iedereen bidt dat dit snel voorbij zal zijn, maar we moeten overeind blijven om onze mensen bij te staan met medische hulp. Dat is het enige dat we kunnen doen."

Het Al-Awda ziekenhuis steunen kan via het Noodfonds van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) door een gift te doen op rekeningnr. BE50 0011 9513 8818 met de vermelding "noodfonds". We beslisten om alle giften in de komende weken te bestemmen voor Al Awda. Via onze website informeren we u over de concrete acties die we steunen. 

Met het noodfonds van Geneeskunde voor de Derde Wereld steunen we lokale organisaties die goed ingeplant zijn onder de lokale bevolking. Het gaat om organisaties die ook oog hebben voor de lange termijn en niet na enkele maanden opnieuw verdwijnen.

foto: Hamde Abu Rahma / Activestills.org
Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel