Gezondheidszorg in Gaza, een harde realiteit [video]

Dagelijkse realiteit zoals die door de inwoners van Gaza wordt beleefd, is ontroerend én tegelijk afschuwelijk. Mobilisatie is meer dan ooit nodig om de Israëlische blokkade van de Gazastrook, die nu al 10 jaar aan de gang is, te doorbreken.


In deze video, gemaakt door onze Palestijnse partner Al Marsad, getuigen inwoners van de Gazastrook over hun toegang tot gezondheidszorg. We zien vooral patiënten die gespecialiseerde gezondheidszorg nodig hebben die alleen buiten de Gazastrook beschikbaar is. En dat is niet evident.

Behandeling buiten de Gazastrook: een hindernissenparcours

De Gazastrook, een klein gebied van 365 km² met iets minder dan 2 miljoen inwoners, is al 10 jaar het onderwerp van een draconische blokkade door Israël. De Gazastrook beschikt over verschillende primaire en secundaire gezondheidscentra en enkele ziekenhuizen. Maar het heeft een schrijnend tekort aan hoog opgeleide artsen, geen toegang tot nieuwe technologieën en onvoldoende medicijnen. Behandelingen van hartaandoeningen, kanker, kinderdialyse, complexe oogchirurgie en revalidatie zijn bijvoorbeeld niet beschikbaar in de Gazastrook. Daarvoor moeten de patiënten naar ziekenhuizen in Israël of in Jeruzalem.

Wanneer een patiënt wordt doorverwezen naar een ziekenhuis buiten de Gazastrook, begint het hindernissenparcours. In België is het voldoende ervoor te zorgen dat het dossier juist doorgegeven wordt en een afspraak te maken met de arts in het aanbevolen ziekenhuis. In het geval van medische overbrenging per ambulance, is het aan het ziekenhuis om de procedures te volgen en een ambulance en medische hulp ter beschikking te stellen.

Voor de Palestijnen in Gaza zijn er nog twee extra stappen nodig: 1) het Ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit moet de administratieve procedures faciliteren en 2) ze moeten een exitvergunning van Israël ontvangen om de grenspost in Erez te kunnen passeren.

In het geval dat aan beide voorwaarden is voldaan, moeten patiënten die geen ambulancezorg nodig hebben naar de grenspost in Erez reizen en er alle controles en onderzoeken ondergaan. Dit kan één tot drie uur in beslag nemen. Als de patiënt per ambulance wordt overgebracht, wordt hij of zij onderzocht in Erez en bedraagt de wachttijd maximaal één uur. Een tweede ambulance neemt de patiënt aan de andere kant van de grenspost over en brengt hem naar het toegewezen ziekenhuis.

Het verkrijgen van de exitvergunning van Israël is verre van eenvoudig: in 2016 werd bijna 1 op 3 patiënten de noodzakelijke documenten geweigerd om de Gazastrook te kunnen verlaten om een behandeling te krijgen. Zonder deze zorg blijft het risico op complicaties of sterfgevallen toenemen.

Wat doen G3W en haar Palestijnse partners?

Onze partner Al Marsad pleit bij de Palestijnse Autoriteiten, voornamelijk bij het Ministerie van Volksgezondheid in Ramallah, voor de versnelling van de administratieve procedures voor transferaanvragen en eist dat Israël het internationale en humanitaire recht respecteert.

Daarnaast zetten we ons samen met onze partners achter de oproep die in 2005 gelanceerd werd door de Palestijnse beweging voor BDS (Boycot Desinvestering-Sancties), naar het voorbeeld van de boycotcampagne tegen de regering van Zuid-Afrika en het apartheidsbeleid in de jaren 70 en 80. De Palestijnse sociale beweging sensibiliseert burgers overal ter wereld om een ​​internationale campagne te voeren die oproept Israëlische producten te boycotten, niet langer te investeren in bedrijven die medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen in Palestina en te pleiten voor sancties tegen de staat Israël, totdat het in overeenstemming is met het internationaal recht en de rechten van de Palestijnen erkent.

Auteur: Fiona BC - medewerkster programmabeheer bij G3W

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels