Gouverneurs- en senaatszetels worden voor grof geld verkocht in Congo

Gouverneurs- en senaatzetels worden voor grof geld verkocht in Congo

Deze maand worden in Congo indirecte verkiezingen gehouden voor de nationale senaat en voor provinciegouverneurs. Onderzoek van de partners van 11.11.11 toont aan dat daar grootschalige corruptie mee gepaard gaat. 11.11.11 dringt er bij de Belgische overheid op aan dat ze dit soort wantoestanden niet door de vingers ziet en de democratie in het land blijft verdedigen.

Twee en een halve maand na de presidentsverkiezingen en de aanstelling van Felix Tshisekedi, worden er op 15 maart opnieuw verkiezingen gehouden in Congo. De nieuwe provinciale parlementen verkiezen dan 100 nationale senatoren. De parlementen van de provincies Noord-Kivu en Mai Ndombe verkiezen later nog 8 extra senatoren. Op 26 maart, duiden ze dan ook nog 26 nieuwe provinciegouverneurs en vice-gouverneurs aan. 11.11.11 en haar Congolese partners ODEP, AETA en RECIC documenteerden de voorbije weken grootschalige corruptie en omkoping van provinciale parlementsleden en trekken aan de alarmbel.

Dit soort praktijken betekent een zware achteruitgang voor het moeizame democratiseringsprocesPieter-Jan Hamels, beleidsmedewerker Centraal-Afrika 11.11.11

"Gouverneurs- en senaatzetels worden voor grof geld verkocht in Congo," zegt Pieter-Jan Hamels, beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij 11.11.11. "Zo vragen provinciale parlementsleden in Kinshasa zo'n 25.000 dollar per stem aan kandidaat senatoren, voor het gouverneurschap bedraagt de prijs 50.000 dollar per stem." In de provincies Kwango, Maniema en Zuid-Kivu gaan de bedragen tussen de 15.000 en 20.000 dollar per stem. Provinciale parlementsleden zouden onder meer gevraagd worden om een foto te maken van het ingevulde stembiljet als bewijs voor de 'betaling'.

"Dit soort praktijken betekent een zware achteruitgang voor het moeizame democratiseringsproces", aldus Hamels. ODEP, AETA en RECIC roepen de nieuwe Congolese president Felix Tshisekedi op om maatregelen te nemen om verkiezingscorruptie tegen te gaan en de daders te bestraffen. De kiescommissie wordt opgeroepen om actie te ondernemen bijvoorbeeld door erop toe te zien dat parlementsleden geen gsm's of camera's meenemen naar het stemhokje.

Voor 11.11.11 moeten België en de Europese Unie meer doen om de democratie in Congo te verdedigen. "Ons land en de Europese Unie hebben jaren gepleit voor eerlijke verkiezingen in Congo," vervolgt Hamels. "Nu de presidentsverkiezingen achter de rug zijn lijkt de internationale aandacht echter weggeëbd. Men tracht nu vooral de sterk verslechterde diplomatieke relaties tussen België en Congo te herstellen. Kritiek op dit soort wantoestanden lijkt niet meer mogelijk. Dat is bijzonder jammer."

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels