Het geheime wapen van Filipijnse organisatie KARAPATAN

Sinds het aantreden van president Duterte werden al meer dan 13.000 mensen vermoord. Wat is er aan de hand in de Filipijnen? Hoe komt het dat het er zo gevaarlijk is voor mensenrechtenactivisten? G3W sprak met Jigs clamor.

 

We horen veel verhalen over President Duterte, wat is er juist aan de hand?

Jigs: "Duterte stortte zich op het drugprobleem, maar in plaats van de sociale en economische oorzaken aan te pakken, koos hij voor een agressieve oorlog tegen drugs. Leger en politie krijgen carte blanche om verdachten neer te schieten. Het resultaat is dat in één jaar tijd al meer dan 13.000 mensen vermoord werden, voornamelijk in de arme volkswijken. Dat terwijl de rijke witteboordcriminelen volledig buiten schot blijven. Ook gewone mensen die zich op één of andere manier verzetten tegen het beleid, worden geviseerd. Het verdedigen van mensenrechten is heel riskant geworden."

Hoe gevaarlijk is het om op te komen voor je rechten?

Jigs: "Sinds het aantreden van Duterte werden al 88 activisten vermoord, wat van de Filipijnen één van de meest gevaarlijke landen ter wereld maakt voor mensenrechtenverdedigers. Ze worden ook vaak gearresteerd op grond van valse beschuldigingen. Op dit moment zitten er 435 mensenrechtenverdedigers in de gevangenis. Het is onze taak om deze mensen weer vrij te krijgen, zodat ze zich opnieuw kunnen inzetten voor onze rechten."

Hoe doen jullie dat, mensenrechtenverdedigers vrij krijgen uit de gevangenis?

Jigs: "Snel reageren wanneer iemand bedreigd of opgepakt wordt, dat is ons wapen in de strijd. KARAPATAN heeft lokale afdelingen over het hele land met goed opgeleide vrijwilligers. Zij weten wat ze moeten doen wanneer er iemand in hun regio wordt opgepakt. Meteen schieten ze in actie. Ze onderzoeken de aanklacht en geven juridisch en psychologisch advies aan de beschuldigden. Ze brengen hen in contact met advocaten en zorgen dat hun rechtszaak de nodige aandacht in de media krijgt."

 

En die aanpak werpt vruchten af?

Ja, we zien overal de positieve resultaten van ons werk. Het was bijvoorbeeld dankzij onze steun dat activiste Sharon Cabusao vorig jaar vrijkwam, na één jaar gevangenschap. Sharon was actief bij de vrouwenorganisatie GABRIELA. Door de snelle en aanhoudende druk van KARAPATAN en onze partnerorganisaties werd ze vrijgelaten. Ze zet zich nu opnieuw in voor de rechten van vrouwen en politiek gevangenen. Zo kan ik nog tientallen voorbeelden opnoemen van mensenrechtenverdedigers die dankzij KARAPATAN werden vrijgelaten.

In december zet G3W Filipijnse mensenrechtenverdedigers in de kijker. 
We brengen verhalen, cijfers en feiten over de context waarin we met onze partners in de Filipijnen werken en samen geëngageerde mensenrechtenverdedigers beschermen.

DOE MEE

 

 

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel