Het lijden van Gaza


Vandaag heb ik weer een heel emotioneel telefoongesprek gehad met Jehan. Ze werkt voor onze partner in Gaza, de Union of Health Work Committees. Ik vraag haar hoe het met haar gaat. Ze antwoordt "nog in leven"... Ik vraag haar ook naar haar familieleden. Na een stilte antwoordt ze dat dit conflict niemand ontziet. Ik kan me niet voorstellen hoe veel verdriet ze nu heeft...
g3W


Het "Al Awda"-ziekenhuis is overbevraagd: 600 gewonden en 2300 moeders in de kraamafdeling, en dit zijn enkel de noodgevallen. Daarnaast is er de normale gang van zaken van het ziekenhuis, maar minder dringende gevallen worden nu nog uitgesteld. Ze vertelt me over een kindje van 6 jaar dat twee weken geleden in het ziekenhuis aangekomen is. Zijn hele familie is vermoord. "Hoe kan dit kind overleven? Hij is slechts 6 jaar...", treurt ze.

Het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft verklaard dat Al Awda het enige ziekenhuis is in de regio met een kraamafdeling. Er zijn nog twee overheidsziekenhuizen in het noorden van Gaza maar één werd gebombardeerd en in het andere is de kraamafdeling niet operationeel. Er is dus een enorme instroom. Jehan en haar collega's blijven werken, hoewel ze al een lange tijd niet meer betaald zijn. Zij zien zichzelf als humanitaire hulpverleners en proberen hun landgenoten te helpen.

Tijdens het staakt-het-vuren probeert de bevolking van Gaza haar vroegere leven terug op te pikken en aan het werk te gaan. Maar wanneer alles vernietigd is, is dit bijna onmogelijk. De situatie is niet stabiel, de onderhandelingen zijn nog gaande, de inwoners van Gaza zijn zich ervan bewust dat de bombardementen elk moment hervat kunnen worden. Psychologisch is dat hard.

Jehan probeert door te zetten, ondanks de pijn en de moeilijkheden. Ze kijkt met vreugde en hoop naar de vele tekenen van solidariteit die ze ziet. Ze is onder de indruk van de kracht van de sociale netwerken en van de informatie die ze uit het buitenland krijgt. Ze bedankt ons uitvoerig voor alle reeds georganiseerde solidariteitsacties. Ze vertelt me dat dit echt belangrijk is voor hen. Het geeft hun hoop en ze hebben het gevoel dat hun stem eindelijk wordt verspreid en gehoord.

Naar aanleiding van de dringende noden van het Al Awda ziekenhuis doen we een oproep tot noodhulp voor medicatie en de aankoop van benzine om hun elektriciteitsgenerator te doen draaien. Bovendien proberen we nu ook een arts ter plaatse te sturen. We wachten hiervoor nog op een toelating om de Gazastrook binnen te mogen.

Geschreven door Fanny Polet, medewerkster partnerwerking bij G3W
Je steunt het noodfonds van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) door een gift te doen op rekeningnr. BE15 0010 4517 8030 met de vermelding "noodfonds". Je kan ook online een gift doen.
Met een maandelijkse domiciliëring geef je een duurzaam karakter aan je steun. Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.

Voor blijvende updates kan je ook terecht op de Facebook-pagina van G3W.

Deel dit artikel