'Ik kan mezelf enkel verrijken door anderen te helpen'

Elvie is al tien jaar adviseur bij Trias Filipijnen. 'Ik ben opgegroeid in armoede, maar mijn moeder leerde me dat ik mezelf enkel kan verrijken door anderen te helpen', zegt hij.

elvie

 

Elvie Gayosa (52) is afkomstig van de Visayas, een eilandengroep in het centrale deel van de Filipijnen. Hij was zes toen zijn vader stierf. Omdat het gezin geen grond in eigendom had, was het voor moeder een onmogelijke taak om haar zeven kinderen op eigen kracht groot te brengen.

'Ze stuurde me naar kennissen die bereid waren om mij te adopteren', vertelt Elvie. Intussen werkte zijn moeder zich de ziel uit het lijf om de studies van Elvie te bekostigen. Met succes, want zoonlief studeerde uiteindelijk af aan de universiteit. Als socioloog.

Vanwaar de keuze voor sociologie? 'De waarden die mijn moeder me heeft ingeprent, zijn altijd de leidraad geweest bij mijn studiekeuzes. Mezelf wegcijferen voor de winstmaximalisatie van een grote onderneming zal ik nooit doen. Ik zet me veel liever in voor kwetsbare mensen van vlees en bloed', legt Elvie uit.

Ngo-medewerker

Na zijn studies bouwde Elvie werkervaring op in Indonesiƫ. Eerst als vrijwilliger bij een kredietcoƶperatie, daarna als medewerker van Swiss Contact, een Zwitserse ontwikkelingsorganisatie. In die periode hield Elvie zich vooral bezig met microfinanciering.

'Tien jaar geleden kreeg ik het gevoel dat mijn ngo vooral haar eigen projecten in stand wilde houden. Bovendien wilde ik terugkeren naar de Filipijnen, ik miste mijn familie', vertelt Elvie, die bij Trias Filipijnen solliciteerde zonder te weten wat hij precies kon verwachten.

Op eigen benen

'Ik heb me mijn keuze nooit beklaagd, want bij Trias plaatsen we onszelf nooit op de voorgrond. De boeren- en ondernemersverenigingen waar we mee samenwerken houden de touwtjes in handen. Dat is belangrijk, want ze moeten zo snel mogelijk op eigen benen leren staan. We doen niks liever dan onszelf overbodig maken', zegt Elvie.

De voorbije tien jaar heeft Elvie de lokale partners van Trias Filipijnen ondersteund op het vlak van organisatieversterking, bedrijfsplanning, leiderschap en disaster risk reduction, een thema dat in de Filipijnen hoog op de agenda staat omdat het land jaarlijks overspoeld wordt door verwoestende tyfoons.

Voldoening

'Mijn voldoening haal ik uit het respect en de erkenning die ik krijg van onze partners', vertelt Elvie. 'Ik moet streng toekijken op de manier waarop onze projecten uitgevoerd worden, maar toch beschouwen ze me als een vriend. Als ik kritische opmerkingen maak, begrijpen ze dat ik dit doe vanuit een oprechte bezorgdheid voor hun zelfontwikkeling.'

De voorbije jaren heeft Trias Filipijnen diverse partners losgelaten omdat ze sterk genoeg ontwikkeld waren. 'De telers van PDCI zijn vandaag in staat om hun rijst zelf te verkopen en de vrouwen van Ashi hebben ons niet langer nodig om hun volume aan microkrediet uit te breiden. Dat zijn voor mij de echte succesverhalen, want sterke organisaties verhogen de levenskwaliteit van duizenden lednen', besluit Elvie.

Steun het project van Trias Filipijnen voor kansarme ananastelers

 

Deel dit artikel