Met de nieuwe campagne naar het hart van 11.11.11

Pax Press Rwanda is een partner van 11.11.11. Het vecht voor vrije meningsuiting van alle Rwandezen door lokale gemeenschappen aan het woord te laten en de rol van de media te versterken.

Dit jaar gaan we met de campagne recht naar de kern van 11.11.11: we zetten onze changemakers wereldwijd op een voetstuk. Door hoopvolle verhalen, straffe acties en scherpe inhoud. Waarom? Omdat ze meer dan ooit onder druk staan en meer dan ooit nodig zijn om verandering te brengen.

Passy woont in Congo, ze maakt jonge vrouwen weerbaar en leidt hen op om in de politiek te gaan. Pedro zet zich in voor Yasunidos, een Ecuadoraanse burgerbeweging die opkomt voor het prachtige maar door olie-ontginning bedreigde natuurgebied Yasuni. Maxima uit Peru strijdt met haar leven tegen de bouw van een nieuwe grote mijn in haar dorp. Thais werkt voor de Congolese radiozender Radio Maendoleo, hij legt aan zijn luisteraars uit welke rechten ze hebben en hoe democratie werkt. Lidy uit de Filipijnen staat aan de wieg van de wereldwijde klimaatbeweging. Pierre Claver is een Burundese mensenrechtenactivist, hij geeft hoop aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Allemaal veranderen ze de wereld waarin we leven: ze komen op voor mensenrechten, vechten tegen onrecht en streven naar een duurzame toekomst.

Deze krachtige bewegingen en de mensen die hen sterk maken, zetten we dit jaar in de schijnwerpers.

Druk op activisme en vrijwilligers

Maar het wordt hen moeilijk gemaakt. Steeds meer komt de vrijheid voor meningsuiting onder druk te staan. Pierre Claver overleefde maar net de aanslag op zijn leven. Radio Maendoleo kreeg een tijdelijk verbod op het uitzenden van hun radioprogramma’s. De Hondurese activiste Berta Caceres bekocht haar strijd tegen de bouw van een grote dam met haar leven. In 72 landen werd wetgeving aangenomen die de bewegingsvrijheid van middenveldorganisaties en activisten beknot. 

Ook hier bij ons wordt de druk op activisten en vrijwilligers opgevoerd. Vrijwilligers die migranten opvangen, staan terecht. Organisaties die mensen op zee helpen, worden beticht van mensensmokkel.

Hart van 11.11.11

Deze changemakers gaan naar het hart van 11.11.11. Hun krachtige verhalen willen we onder de aandacht brengen. Hun vuur willen we verspreiden. Waarom? Omdat ze meer dan ooit onder druk staan en meer dan ooit nodig zijn voor een duurzame en leefbare toekomst. Daar én hier.

Welke rol jij kan spelen in deze campagne, kom je snel te weten via onze kanalen. Zet je schrap, wij beloven een straffe campagne.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel