Milieuprijs voor verdediger landrechten Masai

Tanzania

landrechten-tanzania-640

De Goldman Environmental Prize voor Afrika ging dit jaar naar Edward Loure voor zijn jarenlange inzet voor landrechten in Tanzania. Door landrechten te geven aan inheemse gemeenschappen en niet aan individuen, kunnen rondtrekkende veehouders een beter leven opbouwen en de lokale biodiversiteit beschermen.

Loure, zelf een Masai-herder, werkt voor Ujamaa Community Resource Team (UCRT), een lokale ngo waarmee onze lidorganisatie Dierenartsen Zonder Grenzen in Tanzania strijdt voor de landrechten van Masai-veehouders. Dankzij het pionierswerk van UCRT hebben rondtrekkende veehouders in het noorden van Tanzania nu wettelijke zekerheid over hun traditionele, eeuwenoude toegang tot land.

Land is life

"Voor rondtrekkende veehouders en jager-verzamelaars betekent land leven. We moeten er dus voor zorgen dat ze dat land bezitten, beheren en er van kunnen leven", zei Loure toen hij de prijs in ontvangst nam. "Wanneer de mensen er beter van worden, worden ook de plaatsen en de wilde dieren die er leven, er beter van."
In het noorden van Tanzania werden de Masai-herders vanaf de jaren '50 van hun traditionele gronden verjaagd. Ze moesten plaatsmaken voor safariparken voor toeristen. De Masai en hun kuddes leven nochtans al generaties lang op duurzame wijze samen met de wilde dieren op hun land. De overheid en bedrijven nemen ook Masai-land in beslag, voor land- en mijnbouwactiviteiten, zonder overleg of compensatie voor de lokale bewoners.

500.000 hectare beschermd

Edward Loure zorgde voor een innovatieve aanpak. Hij maakte de door de Tanzaniaanse wet voorziene certificaten, die het gewoonterecht van bewoning erkennen, toegankelijk voor hele gemeenschappen. Tot dan toe vonden vooral individuen de weg naar deze certificaten om hun landrechten veilig te stellen. Met UCRT begeleidt Loure dorpen om dit certificaat in te dienen voor gemeenschapsland. Op deze manier kon UCRT 75 gemeenschappen helpen door meer dan 500.000 hectare land te beschermen.

Dierenartsen Zonder Grenzen helpt UCRT om de komende vier jaar 15 dorpen te begeleiden met hun certificaat en in het duurzame beheer van hun land. Op dit moment hebben drie dorpen een aanvraag ingediend voor een gemeenschappelijk certificaat, goed voor 144.500 hectare grond. In de komende jaren wil de organisatie nog minstens 300.000 hectare veiligstellen.

11.11.11 ondersteunt de werking van DzG dit jaar met €33.016.

Deel dit artikel