Minder regen, toch meer oogst

regen-oogst-burkina

Vroeger regende het van eind mei tot september in de streek van Tibou, een dorp in Burkina Faso. Vandaag valt er alleen nog regen van juli tot eind augustus. De klimaatverandering halveerde het regenseizoen. En hetzelfde dreigde te gebeuren met de oogst. Maar met steun van Oxfam en 11.11.11 én slimme landbouwtechnieken keerden de inwoners van Tibou het tij.

In 2012 overleefden we de droogte maar net”, vertelt Bintou Sankara. “Maar het zaaigoed hadden we zelf moeten opeten, en voor meststoffen was er geen geld.” De kentering kwam er dankzij de Alliance Technique d’Assistance au Développement (ATAD). Die organisatie zet nieuwe landbouwtechnieken in om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Totaalaanpak

Onder impuls van ATAD begonnen de lokale boeren meer regenwater op te vangen en te bewaren. Met diverse nieuwe technieken remmen ze de uitdroging van de grond af. In de droge periode komt de watervoorraad van pas om groentetuinen aan te leggen. De boeren kweken nu kolen, aubergines, uien, tomaten, noem maar op. Ingrediënten voor een gezonde en gevarieerde voeding.

De graangewassen op de akkers zijn echter de belangrijkste voedselbron en die blijven afhankelijk van de regens. Om hun gezinnen voedselzekerheid te garanderen, bleek het noodzakelijk dat de boeren overstappen op andere gewassen. Dat vereist uiteraard heel wat aanpassing, maar de crisis van 2012 deed de geesten rijpen. Vandaag verbouwen de boeren van Tibou droogteresistente gewassen zoals sorghum, kafferkoren en zwartoogbonen. Ook de kippen, geiten en schapen van het dorp dragen hun steentje bij aan een betere leefomgeving. Ze lopen niet meer overal aan te knabbelen, maar zitten nu op stal. En hun mest houdt de akkers vruchtbaar.

Van dorp tot dorp

Het project van ATAD geeft de bevolking van Tibou een antwoord op de klimaatverandering. Maar de opwarming van de aarde is geen dorpsprobleem, het is een uitdaging op wereldschaal. Daarom gaat ATAD zijn aanpak stap voor stap uitrollen naar de dorpen in de omgeving van Tibou. Zodat de boeren van Burkina Faso de periodes van droogte de baas kunnen blijven zonder te verhongeren.

Geef 11.11.11 meer slagkracht. Steun 11.11.11 vandaag nog.

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10

Deel dit artikel