New York bruist iets meer dan anders

Projectie van de SDG's op het hoofdkwartier van de VN aan de vooravond van de top

11.11.11 beleidsmedewerker Bart Tierens brengt verslag uit vanop de VN-top over Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

New York bruist zoals het dat altijd doet. En misschien zelfs nog iets meer dan anders. Een leger staatsleiders, beleidsmensen, medewerkers van ngo's en journalisten zijn neergestreken in de stad. Zelfs de paus vertoeft deze dagen in New York.

Vandaag, 25 september, begint er een driedaagse conferentie van de Verenigde Naties rond duurzame ontwikkeling. Maar liefst 105 staats- en regeringsleiders zijn afgezakt naar New York.

Op de eerste dag van de conferentie zullen ze hun handtekening zetten onder de 2030 agenda. Die moet er voor zorgen dat de wereld tegen 2030 vooruit gaat op economisch, sociaal en ecologisch vlak. Centraal in de agenda staan 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's). De doelstellingen gelden voor alle landen.

Naast premier Michel zijn ook minister van ontwikkelingssamenwerking De Croo, minister van buitenlandse zaken Reynders en minister van duurzame ontwikkeling Marghem voor België aanwezig. Zondag zal de premier de Verenigde Naties toespreken.

Dat de SDG's er gekomen zijn is een klein succes voor internationale samenwerking. De doelstellingen zijn het resultaat van een onderhandelingsproces dat drie jaar duurde en niet altijd makkelijk verliep. De meningsverschillen tussen landen over waar het met de wereld juist naartoe moet en wie voor wat verantwoordelijk is, waren soms bijzonder groot.

De civiele maatschappij heeft de afgelopen jaren deelgenomen aan de onderhandelingen van de agenda. Vandaag zijn we in New York met de boodschap dat politici hun engagementen moeten waarmaken. De SDG's zijn een goed kompas, maar zonder mensen aan het roer dienen ze tot niet veel. Politici moeten vanaf volgende week werk maken met de uitvoering van de agenda. Ook België zal de doelstellingen moeten vertalen naar zijn eigen beleid. Politici moeten ook internationale samenwerking opvoeren om mondiale uitdagingen zoals klimaatsverandering, ongelijkheid of conflicten de baas te kunnen.

Gisterenavond vond wereldwijd een #LightTheWay-actie plaats om de hoop uit te spreken dat van de 2030 agenda werk wordt gemaakt. Met kaarsen en lichtjes werden de doelstellingen uitgebeeld in onder meer New York, Brussel, Londen en New Delhi.

De SDG's zijn 17 doelstellingen die

  • Gaan over economische, sociale en ecologische vooruitgang
  • Door alle landen moeten behaald worden
  • Behaald moeten worden tegen 2030

 Bart Tierens

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels