NGO's: Geloofwaardigheid van de WHO staat op het spel

Vergadering van het uitvoerend orgaan van de WHO

De WHO dreigt verstrikt te raken in de tentakels van de private sector. Daarmee staat de integriteit, de onafhankelijkheid en de geloofwaardigheid van de VN-organisatie op het spel. 50 organisaties uit de hele wereld pleiten in een open brief voor een wereldgezondheidsorganisatie die de belangen voor de volksgezondheid laat primeren op financiële belangen. 

De verontrustende kritiek is afkomstig van WHO-watchers zoals the People's Health Movement waar G3W uit België bij is aangesloten.

Liefst 50 organisaties uit de hele wereld tekenden een gemeenschappelijke verklaring. Ze  pleiten voor een wereldgezondheidsorganisatie die uitsluitend de belangen voor de volksgezondheid laat doorwegen in haar adviezen en beslissingen en niet kijkt naar de lucratieve kanten van de zorg (voor bijvoorbeeld de machtige farma-industrie).

G3W-collega Julie Steendam woont in Geneve de vergaderingen bij van het uitvoerend orgaan van de wereldgezondheidsorganisatie, samen met andere activisten van the People's Health Movement. De WHO wordt alom gezien als het belangrijkste gezondheidsorgaan ter wereld.

Meer op de website van G3W en op haar Engelstalige site Third World Health Aid.

Engelstalige video (3,5 minuten) over de invloed van het zakenleven op de beslissingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels