Nieuwe brochure: 'Empowerment, samen sterk voor gezondheid'


Geneeskunde voor de Derde Wereld stelt voor: 'Empowerment, samen sterk voor gezondheid', de nieuwe brochure over onze ervaringen met empowerment in het zuiden en onze strategie voor het recht op gezondheid.
  g3W
Empowerment. Zoek het eens op op internet. Je vindt de meest uiteenlopende definities. Sommigen verbinden het met zelfvertrouwen of autonomie, anderen met participatie of mobilisatie, nog anderen met bevrijding. Maar weet je wat ons het meest verbaasde? Slechts zelden vind je in die definities een verwijzing naar 'power' of macht.

Het intrigeerde ons. We hadden enkele jaren geleden net de essentie van ons werk beschreven als 'empowerment voor het recht op gezondheid'. En dan blijkt dat die terminologie op zijn zachtst gezegd voor interpretatie vatbaar is.

Het begrip 'empowerment' duikt op in verschillende historische voorbeelden van collectieve, sociale strijd tegen onrechtvaardigheid. Vandaag wordt de term steeds meer gebruikt in een context van individuele verandering, ontdaan van politieke verandering die zo centraal stond in de oorsprong van het begrip.

Sommigen twijfelen of het wel zin heeft om de term weer op te eisen in zijn oorspronkelijke betekenis. Wij denken van wel. Ten eerste hebben we een woord nodig dat 'macht' in zich draagt. Ten tweede is het ook een manier om het debat over hoe verandering echt gebeurt levendig en scherp te houden.

Onze jarenlange ervaring met partners in het Zuiden die empowerment als strategie gebruiken in hun strijd voor het recht op gezondheid was en is nog altijd een zeer rijke bron van inspiratie in de ontwikkeling van onze visie op empowerment en sociale verandering. Het is op basis van die ervaring dat we hier onze visie op empowerment willen beschrijven.

In deze brochure vind je een synthese van die inzichten, geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk van onze partners in Congo, de Filippijnen, Palestina, Latijns-Amerika, Cuba, maar ook boeiende voorbeelden van sociale strijd elders in de wereld.

Empowerment gaat in essentie over machtsverhoudingen en het ontwikkelen van strategieën om die te veranderen en alternatieven te formuleren voor een meer sociaal rechtvaardige maatschappij. De brochure bevat concrete ervaringen van hoe onze partners het aanpakken, maar de context waarin de strijd voor sociale rechtvaardigheid plaatsvindt is belangrijk en kan sterk verschillen. Er bestaat dus geen receptenboek voor empowerment. We geven enkele basisingrediënten aan maar iedereen zal de saus op smaak moeten brengen naargelang de lokale omstandigheden.

U kan de brochure hier downloaden.

Veel leesplezier!
Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel