Onderzoeksrapport: "België voert semigeheime en niet-transparante oorlog in Irak en Syrië"

Een nieuw rapport van het onderzoekcollectief Airwars schat dat de Internationale Coalitie tegen IS, waaraan België deelneemt, de afgelopen 28 maanden minstens 1.900 Irakese en Syrische burgerslachtoffers gemaakt heeft. Het rapport is vernietigend over de Belgische transparantie en verantwoording.

België moet dringend de best practices van de Coalitie overnemen en een parlementaire hoorzitting over transparantie en verantwoording organiseren.

De Verenigde Staten erkennen officieel hun verantwoordelijkheid voor slechts 173 burgerslachtoffers. Alle twaalf bondgenoten van de Verenigde Staten, waaronder België, stellen echter 0 (nul) burgers te hebben gedood in meer dan 3.500 niet-Amerikaanse luchtaanvallen. Dit terwijl uit officiële Amerikaanse en VN-data over luchtaanvallen in Afghanistan, Pakistan en Jemen blijkt dat per 7 tot 10 'precisie'-luchtaanvallen gemiddeld 1 burger gedood wordt.

Ter vergelijking: volgens Airwars maakte Rusland alleen al in de eerste 4 maanden van zijn interventie (enkel in Syrië) minstens 2.410 burgerslachtoffers. Airwars onderzoekt momenteel meer dan 10.000 claims van burgerslachtoffers door Russisch toedoen. Syrische mensenrechtenorganisaties documenteerden tot op heden minstens 4.000 burgerslachtoffers door Rusland in de nu 14 maanden durende Russische interventie in Syrië.

Schieten op de boodschapper

Airwars is vernietigend over het gebrek aan Belgische transparantie: "België blijft één van de minst transparante landen van de door de VS geleide coalitie. De datums en locaties worden niet vrijgegeven. België blijft een semigeheime en over het algemeen niet-transparante oorlog voeren". Het Belgische Ministerie van Defensie haalt redenen van 'interne veiligheid' aan en schiet op de boodschapper (Airwars), maar weigert te erkennen dat België één van de minst transparante leden van de Internationale Coalitie is.

Recent onderzoek toont nochtans aan dat burgerslachtoffers vermijden en transparantie militair-strategisch belangrijk zijn. Tijdens de officiële voorstelling van het nieuwe Airwars-rapport, die 11.11.11 bijwoonde, benadrukten verschillende Amerikaanse militairen bovendien dat grotere transparantie de Amerikaanse veiligheidsbelangen versterkt. Landen als Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bewijzen dat grotere transparantie geen negatieve impact heeft op de veiligheid van militair personeel.

Lang beloofde hoorzitting

België moet onmiddellijk de best practices betreffende transparantie van de Internationale Coalitie overnemen, en publiekelijk en transparant communiceren over de datum en tijdstippen van luchtaanvallen. Enkel op die manier kan verantwoording voor eventuele burgerslachtoffers verzekerd worden. Het federale parlement moet in die context onmiddellijk een reeds lang beloofde hoorzitting organiseren en een grotere transparantie eisen van de federale regering.

Willem Staes
Beleids- en partnermedewerker Midden-Oosten

Deel dit artikel