Onno keerde terug met tonnen motivatie na inleefreis in Palestina

In juli trok Onno samen met medestudenten van Comac op solidariteitsreis naar Palestina. Ze bezochten er onze partnerorganisaties en zagen met eigen ogen hoe de Palestijnen strijden tegen de Israëlische bezetting.Wat heeft je tijdens de reis het meest aangegrepen?

Onno: "In de stad Hebron zag ik de bezetting in haar meest extreme vorm. De Israëlische kolonisten wonen er bovenop de Palestijnse stad, het afval van de kolonies wordt gedumpt op de Palestijnse daken. Een medewerker van Health Work Committees (HWC) gaf ons een rondleiding maar kon zelf niet overal mee naartoe. Op sommige plaatsen loopt hij het risico zomaar gearresteerd te worden."

Je hebt ook het werk van onze partnerorganisatie HWC in Hebron bezocht. Wat heb je daar gezien?

Onno: "We hebben een gezondheidscentrum van HWC bezocht waar inwoners dringende medische zorgen krijgen. Er is ook een mobiele kliniek die basiszorgen biedt aan omliggende dorpen, maar zij raken vaak niet op tijd door de Israëlische checkpoints. Soms komen de zorgen dus te laat voor een patiënt. HWC werkt ook aan een betere mentale gezondheid. Toen wij er waren was er net een groepssessie bezig voor en door vrouwen over de gevolgen van de bezetting."

Waarom ging je naar Palestina?

Onno: "Ik ben student en activist bij de studentenorganisatie Comac in Gent en help ook af en toe als vrijwilliger bij G3W. Toen ik hoorde dat er een solidariteitsreis naar Palestina gepland werd, heb ik niet lang getwijfeld. Ik wilde zien hoe jongeren in Palestina sociale strijd voeren en ik wilde weten wat we van elkaar konden leren. Die uitwisseling was enorm verrijkend. Ik ben teruggekeerd met tonnen motivatie om onze gezamenlijke strijd voor een betere samenleving hier verder te zetten."

Onno en zijn reisgenoten zullen het komende jaar hun ervaringen delen en acties organiseren in solidariteit met Palestina. Hier doen ze een oproep voor jouw solidariteit met Palestina.

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel