Op lange termijn bekeken

vooruitgang-lange-termijn

We zijn er ons van bewust: ngo's benadrukken constant wat er allemaal misloopt in de wereld. Die negatieve instap heeft natuurlijk een positieve bedoeling. We vragen steun om die problemen aan te pakken en ze zo uit de wereld te helpen. Dat lukt niet van vandaag op morgen, maar globaal neemt de levenskwaliteit op aarde sterk toe. Het is fijn te beseffen dat we daar een klein steentje toe bijdragen.

Analfabetisme

In 1820 kon slechts 1 op elke 10 mensen lezen en schrijven. In 1930 waren er dat al 3 op 10. Vandaag mag 85% van de wereldbevolking zich 'alfabeet' noemen. Met andere woorden: wie in 1800 leefde had 9 kansen op 10 om als analfabeet door het leven te gaan. Vandaag kunnen meer dan 8 op 10 mensen lezen en schrijven. Voor de jongeren zien de toekomstkansen er nog rooskleuriger uit, want de meeste analfabeten op aarde zijn ouderen.

Wetenschap, technologie en politieke vrijheid zijn belangrijk om de levenskwaliteit van de wereldbevolking te verbeteren. Dat kunnen lezen en schrijven daarbij een cruciale factor is, zullen weinigen betwijfelen. Daarom is het goed de absolute getallen te bekijken.

Vandaag telt de wereld 5,4 miljard mensen die ouder zijn dan 15 jaar. Daarvan kan 85 procent lezen en schrijven. Dat zijn 4,6 miljard mensen. In 1800 konden minder dan 100 miljoen mensen dat.

Gezondheid

In 1800 waren de gezondheidsomstandigheden en de hygiëne van die aard dat 43 procent van de kinderen stierven nog voor ze de leeftijd van 5 jaar hadden bereikt. Dat was niet enkel het geval in de armste regio's, want er was weinig verschil tussen arme en rijke landen. Ook in Frankrijk stierf meer dan 1 kind op 3 nog vóór zijn vijfde verjaardag. Tegen het jaar 1900 bedroeg de kindersterfte in ons land 25 procent. Progressie op vlak van geneeskunde (vaccins en antibiotica), hygiëne en een betere voeding, maakten ons beter bestand tegen ziekte. We werden ook langer en slimmer.

Deze vooruitgang veranderde de globale gezondheid op een manier waarvan onze voorouders niet van durfden te dromen. En het gaat nog volop door. Tussen 1990 en 2015 is de kindersterfte wereldwijd gehalveerd, van 9 naar 4,3 procent.

Bron: Max Roser, 'A history of global living conditions in 5 charts'

Deel dit artikel