Opleiding voor optimale werking Sanimarché

travail de groupe benin

BENIN - In een land waar bijna 70% van de bevolking geen toilet heeft, ondersteunt Protos sinds 2014 de gemeenten Dogbo, Athieme en Lokossa bij de implementatie van 'Community Led Total Sanitation'. Dat is een ontwikkelingsmethodiek die gezinnen aanmoedigt om aan een schone leefomgeving te werken, onder meer doordat ze zelf latrines bouwen en gebruiken. Maar om tot degelijk gebouwde latrines te komen is toch enige ondersteuning nodig. Die kunnen de inwoners van Dogbo krijgen in de onlangs geopende Sanimarché.

Gemeenschappen op weg helpen naar een betere sanering, dat is het doel van het sociale marketingproject dat de gemeente Dogbo opstartte, in samenwerking met Protos Benin en Via Water. In april 2017 werd een eerste basisopleiding gegeven na de opening van de Sanimarché: aan de manager en zijn assistent, aan de gemeentelijke verantwoordelijke voor hygiëne en sanitair en aan de betrokken animatoren.

In augustus volgde een tweede diepgaande driedaagse training. Die was fundamenteel om alle actoren die bij het project betrokken zijn correct voor te bereiden op de soms complexe werking van de Sanimarché, om de werking van sociale marketing te verduidelijken, om het distributienetwerk te begrijpen, en om er voor te zorgen dat iedereen zijn rol opneemt. De training werd daarom uitgebreid naar metselaars, de gemeentelijke verantwoordelijke voor water en sanitair en animatoren van ngo's in Athiémé en Lokossa, waar binnenkort een tweede Sanimarché zou komen.

De trainers begonnen de sessie met praktische oefeningen: een rollenspel rond onthaal, presentatie van producten en verkooptechnieken, en groepsoefeningen over het gebruik van de managementtools van een Sanimarché. Hierna werden technische aspecten besproken: kenmerken, kosten, en voor- en nadelen van de verschillende sanitaire voorzieningen die in de Sanimarché getoond worden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed geïnformeerd zijn, zodat de bezoekers een latrine 'op maat' kunnen kopen.

Om te voorkomen dat de metselaars latrines buiten het Sanimarché-systeem bouwen en verkopen, heeft Protos Benin een garantiefondssysteem ontwikkeld. Klanten van de Sanimarché hebben één jaar garantie in geval van defecten. De herstelling wordt dan gefinancierd door de Sanimarché. Metselaars worden aangespoord hun werk naar behoren te doen: na drie gemelde defecten wordt de metselaar niet meer door de Sanimarché gecontracteerd.

Op de laatste dag van de training kwam het nut van tevredenheidsenquêtes aan bod. Ten slotte werd het partnerschap tussen de gemeente en de directeur van de Sanimarché besproken, alsook de rechten en plichten van beide partijen.

Protos Benin zal de komende maanden vanaf de zijlijn opvolgen of de lokale actoren de informatie van de opleiding goed toepassen.

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels