Palestijnse jongeren op bezoek bij Filippijnse partners


Nagham en Somod[Foto: Somod en Nagham, twee Palestijnse studenten uit Jeruzalem, actief in het jongerennetwerk van Health Work Committees, een partner van G3W in Palestina.] 

In het kader van een Zuid-Zuiduitwisseling die G3W organiseerde, brachten twee Palestijnse studenten uit Jeruzalem,   1 maand door bij onze partners in de Filippijnen. "We realiseren ons nu dat we sterker zijn dan we dachten"

Het voornaamste doel van hun bezoek was om ervaringen uit te wisselen en de solidariteitsbanden te versterken. Beide meisjes werden getroffen door de schrijnende leefomstandigheden maar ook door de kracht van het Filippijnse volk. Ze zagen ook vele gelijkenissen met hun strijd.

Een bezoek van 1 maand in de Filippijnen was wat kort voor Somod en Nagham. Het was voor hen de eerste keer in dit land waarover ze nauwelijks iets wisten. Maar na tal van ontmoetingen met volksorganisaties leerden ze het land beter kennen, de omstandigheden waarin de Filipino's leven en de strijd die ze voeren. Nagham: "Deze ervaring in de Filippijnen heeft ons veranderd. Wanneer we terugkeren naar Palestina zullen we andere vrouwen zijn. De Filippijnen is een andere wereld voor ons: nieuwe mensen, een vreemde cultuur, ander eten... , het is een unieke ervaring. Wat zo bijzonder is in de Filippijnen en wat wij, Palestijnen, van hen kunnen leren, is dat het een volk is dat altijd lacht, ze lachen overal, temidden van een ramp, terwijl ze hun strijd voeren".


Confronterende ervaringen

Op 21 augustus werd Manilla getroffen door hevige regens veroorzaakt door een tyfoon die voor een massale overstroming zorgde in sommige delen van de metropool. De meisjes gingen mee met de vrijwilligers van de vrouwenorganisatie Gabriela om hulpmateriaal uit te delen onder de slachtoffers in een opvangcentrum in Quezon City, een deelgemeente van Manilla. Beiden waren diep getroffen bij het zien van zoveel mensen die bibberden van de kou en honger. "Ik voelde me zo triestig omdat ik hen niet echt kon helpen", zegt Nagham.

De confrontatie met armoede in de Filippijnen opende hun ogen. In de eerste week van hun verblijf bezochten ze een dorpje in Calatagan, in de provincie Batangas, waar de inwoners zich verzetten tegen de afbraak van hun huizen.

Ze verbleven ook enkele dagen in een gemeenschap van stedelijke armen in Tondo, een van de wijken in Manilla waar vele arme families opeengepakt leven. De gemeenschap voert er een dagelijkse strijd tegen huisuitzetting, naast andere sociale problemen zoals werkloosheid, ondervoeding, honger en criminaliteit.

"We hebben geleerd dat niet alleen Palestijnen in armoede leven, we hebben heel veel gezien tijdens ons verblijf in de Filippijnen", zegt Somod. "Toen we aankwamen was het eerste dat ons trof het beeld van een familie die woonde onder een immens reclamebord voor een duur parfummerk. Je hoeft niet ver te zoeken om de immense sociale ongelijkheid in de Filippijnse samenleving te zien."

De meisjes stelden ook vast dat de Filippijnse regering ongevoelig is voor de armoede van de mensen. Iemand van de Gabriela vrouwenpartij had hen uitgenodigd om een zitting bij te wonen in het parlement waar de jaarbegroting besproken werd. Tijdens de sessie hoorden ze met afschuw toe hoe een van de parlementsleden geld vroeg voor een nieuwe wagen.

De contrasterende beelden van een dakloze familie onder een reclamebord voor een luxeproduct en een politicus die de regering geld vraagt voor een nieuwe wagen was voor hen een illustratie van de sociale toestand in de Filippijnen, waar een steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk een onaanvaardbaar niveau heeft bereikt.


Gemeenschappelijke strijdpunten

Op 26 augustus zagen de Palestijnse studentes hoe de verontwaardiging van Filipino's over corruptie uitmondde in een massaal straatprotest tegen corruptie. Tijdens een protestmars kwamen tienduizenden Filipino's op straat, uit woede voor het systematisch plunderen van belastinggeld door de politieke elite.
De meisjes voelden zich solidair met het Filippijnse volk in hun strijd tegen overheidscorruptie. Het Filippijnse en Palestijnse volk hebben wel nog gemeenschappelijke strijdpunten volgens hen zoals de huisvernietigingen, de werkloosheid, de politiek gevangenen, de inmenging van de Verenigde Staten en de onverschilligheid van de regering voor armoede.

Somod: "Momenteel protesteren de Palestijnen tegen het 'Prawer Plan' dat meer dan 40.000 bedoeïenen uit zo'n 50 dorpen in de Negev-woestijn wil verdrijven om er joodse gemeenschappen te bouwen. Palestijnen bereiden zich voor op een 'dag van woede' tegen het plan van de Israëlische regering die ze na een derde en laatste lezing in een wet wil gieten."

"De socio-economische situatie is het slechtst in de Gazastrook waar de meerderheid van de bevolking in schrijnende armoede leeft. 80 procent van de Palestijnen in Gaza zijn werkloos. Het aantal politiek gevangenen in Palestina is enorm. In 2013 zijn er 4.812 politiek gevangenen", zegt Nagham.

"Net als in de Filippijnen, is de inmenging van de Verenigde Staten, de bron van alle problemen in Palestina. We leerden hier dat het Amerikaanse leger de Filippijnen gebruikt als basis tegen China. In Palestina ondersteunt en financiert de VS de Israëlische regering om de strijd van het Palestijnse volk te onderdrukken", voegt Somod toe.


"Zet de strijd voort, het is jullie recht"

"Tijdens ons verblijf in de Filippijnen leerden we een belangrijke les : we realiseren ons nu dat we sterker zijn dan we dachten. Elke persoon heeft kracht en als al die krachten gebundeld worden, dan zal dat een verschil maken. We moeten onze strijd verdedigen en niet bang zijn om te vechten".

De meisjes hebben al plannen voor na hun terugkeer in Palestina: "We gaan workshops organiseren over de Filippijnen en we willen ook een film en magazine maken over onze ervaring hier. We willen ook contact zoeken met Filipino's in Jeruzalem. Via de sociale media zullen we de solidariteitsbanden met onze partners in de Filippijnen hier levendig houden", zegt Nagham.

Ze beklemtonen ook het belang van solidariteit met organisaties op internationaal niveau, want de internationale media vertekenen de realiteit in Palestina: "In solidariteit met de strijd van het Palestijnse volk kunnen onze partnerorganisaties mobiliseren in manifestaties met een sterke boodschap tegen de Israëlische bezetting en onze strijd delen via de sociale media en door de bezetting te boycotten en de mensen te sensibiliseren."

Hun boodschap voor het Filippijnse volk: "Zet de strijd voort, het is jullie recht; niemand kan de strijdgeest van een volk afnemen."

Viva Salud DOOR:

Deel dit artikel