Petitie: Steun de vervolgde Turkse academici

Al maandenlang zijn academici en leerkrachten doelwit van repressie in Turkije. Duizenden werden ontslagen, gearresteerd en bedreigd. Deze week werd ook Feride Aksu, lid van PHM, ontslagen. Onderteken de petitie.

Achtergrond

In januari 2016 tekenden 2.218 academici in Turkije een oproep om het staatsgeweld in de Koerdische regio's van het land te stoppen. Deze groep is ook gekend als The Academics for Peace, ofwel 'de academici voor vrede'. Sindsdien zijn honderden van hen onderworpen aan gerechtelijke onderzoeken, opsluiting en gewelddadige dreigementen. Sommigen zijn bovendien geschorst of moesten ontslag nemen of het land verlaten.

Meer dan 50.000 personeelsleden uit het onderwijs zijn uit hun functie gezet, 37.000 werden gearresteerd en wachten op hun proces.

De academici wordt bovendien verweten van terrorisme te steunen, een veelgebruikte beschuldiging om kritische stemmen de mond te snoeren. Na de mislukte staatsgreep in Turkije in juli 2016 kwam een tweede golf van repressie. De Turkse overheid wendde toen de noodtoestand aan om verschillende personen uit de groep te linken aan de staatsgreep, zonder dat daarvoor een uitgebreid onderzoek nodig was. Meer dan 50.000 personeelsleden uit het onderwijs zijn sindsdien uit hun functie gezet, waaronder 41 ondertekenaars van de petitie die werkten in openbare universiteiten. 37.000 werden gearresteerd en wachten op hun proces.[1]

Recente gebeurtenissen

Deze week kregen we te horen dat PHM-lid Feride Aksu eveneens ontslagen is. Bovendien mag ze al sinds een tijdje Turkije niet verlaten. We ontmoetten Feride nog bij ons in Brussel tijdens de International People's Health University van PHM in april, waar ze een workshop gaf over de onderdrukking die zijzelf en haar collega's ervaren. Ze deelde bovendien strategie├źn in hoe om te gaan met zulke repressie. Haar vervolging is geen verrassing gezien de context van de laatste maanden en dat maakt het des te meer onaanvaardbaar.

Academici die hun nek uitsteken om het maatschappelijk belang te verdedigen zijn essentieel in de strijd voor het recht op gezondheid.

Academici die hun nek uitsteken om het maatschappelijk belang te verdedigen zijn essentieel in de strijd voor het recht op gezondheid. De vrees ontslagen en vervolgd te worden voor je mening maakt dat onmogelijk en is een flagrante schending van de mensenrechten.

We vragen daarom om in solidariteit met Feride, en de duizenden andere vervolgde Turkse academici, deze petitie te ondertekenen en verspreiden.

De petitie is een initiatief van The Latin American network of Social Medicine (ALAMES) and the International Association of Health Policy (IAHP), waarvan Feride voorzitster is. Ze vraagt aan de Turkse regering om alle ontslagen academici opnieuw aan te nemen. Bovendien willen ze ook dat de Verenigde Naties tussenkomen om de rechten van de academici te beschermen.

 

1. Bron: website van Academics for peace.

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Julie Steendam - G3W

Deel dit artikel