Protesterende Filippijnse kledingarbeidsters met geweld verdreven

De Filippijnse kledingarbeidsters die bijna een jaar geleden door Triumph zonder rechtmatige vergoeding werden ontslagen, bleven tot nu vreedzaam protesteren tegen de schending van hun rechten. Ze stonden piket en sloegen een tent op waar ze kleding en spulletjes stikten en verkochten voor de goede zaak. Schone Kleren Campagnes uit verschillende landen voerden actie. MaarTriumph weigerde al die tijd te onderhandelen.

Op vraag van Food Terminal Inc., dat de industriële zone beheert, gelastte een regionale rechtbank op 23 april met een dwangmaatregel de opheffing van het piket en het actiekamp.

Op 4 mei verscheen een politiemacht samen met onderhoudspersoneel en privé bewakers, in totaal 200 man sterk. De arbeidsters werden hardhandig verdreven. Er vielen verschillende gewonden. Het tentenkamp werd volledig vernield. Arbeidsters werden uit het vakbondskantoor in de fabriek gesleept en de inboedel werd op straat gegooid. De fabriek werd vervolgens gebarricadeerd.

Ondanks het geweld en de bedreigingen konden de actievoerders even verder een nieuw actiekamp oprichten.

Op 10 mei bezocht een vertegenwoordiger van het Ministerie van Arbeid en Tewerkstelling de fabriek en verklaarde dat het Ministerie wil bemiddelen om Triumph aan te zetten eindelijk onderhandelingen op te starten.

De Filippijnse vakbond van de kledingarbeidsters en de Schone Kleren Campagne doen opnieuw een warme oproep voor internationale steun en solidariteit. Meer info

Deel dit artikel