Waarom loopt 11.11.11 in de protestmars tegen Trump?

trump-not-welcome

Eind deze maand komt Donald Trump, de zittende president van de Verenigde Staten, naar ons land. Hij zal er de NAVO-top bijwonen naar aanleiding van de inhuldiging van het gloednieuwe hoofdkwartier in het Brusselse Evere. Samen met meer dan 70 organisaties uit middenveld en politiek is ook 11.11.11 van plan de president duidelijk te maken dat het beleid waar hij voor staat niet welkom is in ons land.

De afgelopen maanden wekte de VS-president overal ter wereld verontwaardiging op. Tijdens de Women's March kwamen wereldwijd meer dan 4 miljoen mensen op straat. Ook bij ons kwam mensen spontaan op straat tegen beslissingen van de president. Niet alleen Trumps respectloze en seksistische uitlatingen voeden de verontwaardiging. De afgelopen maanden zagen we de tekenen van een beleid dat de klok op heel wat terreinen terugdraait en de vooruitgang die de afgelopen jaren was geboekt teniet doet.

Dat lijstje is ondertussen zorgwekkend lang: zo noemde Trump de klimaatverandering een Chinese 'hoax' en dreigde ermee uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Hij verbood de toegang van vluchtelingen tot de Verenigde Staten, op het moment dat wereldwijd een record aantal mensen op de vlucht zijn. Hij tekende een decreet dat de financiering stop zet voor ngo's die actief zijn rond geboorteplanning en vrouwenrechten en schroefde de transparantiewetgeving voor olie- en mijnbedrijven terug. Die was bedoeld om mensen in de Verenigde Staten maar ook in ontwikkelingslanden beter te beschermen tegen de schadelijke effecten van mijnbouw. Vorige maand nog lekte de voorlopige begroting uit van de regering Trump die het budget voor ontwikkelingshulp met meer dan één derde vermindert ten voordele van defensie. Internationale instellingen, zoals de VN, liggen onder vuur.

Dat beleid druist in tegen veel waar 11.11.11 voor staat. Tegelijk merken we dat de keuzes die Trump maakt ook meer en meer in Europa doorsijpelen. Als Europese leiders ervoor kiezen middelen voor ontwikkeling in te zetten om de Libische kustwacht te bewapenen om vluchtelingen tegen te houden, zien we eigenlijk weinig verschil met de anti-migrantenmuur die Trump door Mexico wil laten betalen. Ook tegen die Europese tegenhangers van het Trump-beleid willen we onze stem luid en duidelijk laten horen: dat beleid is niet welkom.

Daarom loopt 11.11.11 op 24 mei mee op de protestmars Trump Not Welcome. Om 17u verzamelt iedereen aan Brussel-Noord. De mars eindigt rond 20u, waarna er nog optredens zijn en een mogelijkheid is om iets te eten en drinken.

Tot woensdag

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel