Sexy Killers: of hoe elektriciteit opwekken dodelijk kan zijn

Het Indonesische filmproductiehuis WatchdoC heeft de afgelopen 4 jaar een 10-tal documentaires gemaakt over ecologische schandalen in het land. Na hun documentaire vorig jaar over de verstikkende bosbranden en andere milieuvervuiling door de palmoliesector, stelden ze in april 2019 de documentaire 'Sexy Killers' voor. Hierin leggen ze de impact van steenkool bloot, zowel in de mijnbouw als bij het opwekken van elektriciteit. En dit is net één van de speerpunten van het 11.11.11-programma in Indonesië.

Bloeiende sector

Sexy Killers opent met een explosie in een steenkoolmijn in Kalimantan. De sector is de laatste 15 jaar werkelijk uit zijn voegen gebarsten . Indonesië is wereldwijd de tweede grootste exporteur van steenkool, en produceert ook steeds meer voor de eigen markt door de toename van het aantal steenkoolcentrales. Steenkool werd één van de drivers van de economische groei, maar de impact op milieu en mens is enorm.

Dodelijke mijnen

In het verleden publiceerden we meerdere artikels over de gevolgen van de exploitatie van steenkoolmijnen voor mens en milieu: boeren worden van hun land gezet, de beschikbare landbouwgrond neemt sterk af, ontbossing neemt toe, het water van de Mahakam-rivier is ernstig vervuild en het aantal overstromingen en modderstromen is exponentieel toegenomen.

Onze partner Jatam telde reeds 33 directe slachtoffers, vooral kinderen, die de dood vonden in één van de wijdverspreide verlaten mijnbouwputten die volgelopen zijn met water.

Laisons dangereuses

De documentaire Sexy Killers brengt aan het licht hoe de grote ontginners verbonden zijn met de elektriciteitssector.

Eén grote speler in de mijnbouw, met name Adaro Energy, heeft eveneens geïnvesteerd in centrales. Eén van de oprichters van Adaro is Sandiago Uno, kandidaat vicepresident voor Prabowo, de uitdager van de huidige president Jokowi bij de verkiezingen van april 2019. Het was alom bekend dat 'Sandi' vele miljoenen op tafel legde om de kiescampagne van Prabowo te financieren.

Hij verkocht daarvoor o.a. zijn aandelen in investeringsmaatschappij PT Toba Bara Sejahtra (TBS) aan een bedrijf dat eigendom is van Luhut Pandjaitan, een ex-militair, momenteel minister in het kabinet van Jokowi en een vertrouweling van de president. Zo financierde Luhut eigenlijk de campagne van de uitdager van zijn bondgenoot. In 'Sexy Killers' wordt de link gelegd tussen TBS en haar belangen in diverse steenkoolcentrales in Java.

Dit zijn slechts 2 voorbeelden van de nauwe verbondenheid tussen de politieke wereld met de mijnbouwsector, één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De meeste bedrijven zijn eveneens beursgenoteerd binnen het pakket dat in lijn is met de Islamitische code. Hiervoor moeten ze een certificaat aanvragen bij de nationale Raad van Ulama's (MUI). En wie was er tot voor kort voorzitter van de MUI? De kandidaat vice-president voor Jokowi,imam Ma'ruf Amin.

De media wakker schudden

De documentaire kwam een paar dagen voor de presidentsverkiezingen uit en zorgde voor heel wat discussie. Na een week had ze bijna 20 miljoen views op YouTube, op sommige plaatsen werd de vertoning ervan verboden wegens 'laster aan de presidentskandidaten'. Toeval of niet, op die plaatsen is er actief protest tegen de bouw van nieuwe centrales.

De oprichter van WatchdoC ,Dandhy Laksono, wil met zijn documentaires wegen op de koers van de journalistiek in Indonesië: "De media is over het algemeen weinig kritisch over de economische groei en bericht liever over de vrije tijdsbesteding van de president. Landconflicten, inheemse gemeenschappen die moeten verhuizen en milieuvervuiling worden al te vaak genegeerd door onze pers."

Golput

De documentaire gaf ook aanleiding voor een boeiende discussie over de 'morele plicht' om al of niet te gaan stemmen. Het feit dat de 2 presidentskandidaten dezelfde waren als 5 jaar terug en dat beiden maar al te graag eten uit de handen van de 'big industry' was voor velen een reden om niet te gaan stemmen. Ook voor onze partnerorganisatie Jatam was Sexy Killers een reden te meer om op te roepen voor 'golput', een blanco stem.

11.11.11 DOOR:

Meer

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels