Situatie Palestijnse hongerstakers kritiekZaterdag 31 mei beslisten 1500 Palestijnse politieke gevangenen massaal in hongerstaking te gaan in solidariteit met 100 collega's die op hun beurt al meer dan een maand in hongerstaking zijn. Hun situatie wordt kritiek.
g3W

Op 24 april beslisten een honderdtal Palestijnse gevangenen in hongerstaking te gaan omdat ze eisen beschuldigd te worden. Tot op vandaag worden ze immers gevangen gehouden zonder concrete beschuldiging en dus ook zonder proces of recht op verdediging en zonder uitzicht op vrijlating.

Dit systeem van "administratieve hechtenis" is al lang in gebruik in Israël en laat het regime ongestraft toe om Palestijnse activisten achter tralies te zetten. Momenteel worden er zo 192 mensen gevangen gehouden. De hongerstakers riskeren hun leven. Ze verloren tot 20 kg lichaamsgewicht. Bij sommige stakers treden er interne bloedingen op, krijgen ze last van geheugenverlies en vallen ze bewusteloos.

Zoals ook het geval was bij vorige hongerstakingen reageert de Israël Prison Service (IPS) met meer repressie. De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer, partner van Geneeskunde voor de Derde Wereld, trekt aan de alarmbel en klaagt de onmenselijke behandeling aan van de hongerstakers. Hongerstakers worden tot eenzame opsluiting veroordeeld en volledig afgesneden van de wereld. Ze worden verplicht rechtop te staan ondanks hun zwakke toestand, worden geslagen en beledigd. 80 hongerstakers liggen momenteel in een gevangenishospitaal.

Politieke reactie?


In een politieke nota van de dienst buitenlandse relaties uit 2012 stelt Europa dat artikel 2 uit het Europees-Israëlisch Associatieverdrag moet geactiveerd worden. Dit artikel stelt dat "beide partijen de mensenrechten moeten respecteren als voorwaarde voor de samenwerking tussen beide partijen". Maar terwijl Israël er zich vanaf maakt met loze beloften, zwijgt Europa sindsdien in alle talen over haar eigen politieke aanbeveling en voert de samenwerking nog op.

Er is trouwens meer aan de hand. G4S, een Brits-Deense beveiligingsfirma met vestigingen overal in Europa en talloze contracten met overheden op alle niveaus is rechtstreeks medeplichtig. G4S levert het beveiligingssysteem voor de Ktzot Prison, de Megido Prison en de Damon Prison. In al deze gevangenissen worden Palestijnen vastgehouden als politieke gevangene. Addameer klaagt in een videobericht aan hoe G4S actief meehelpt bij de mishandeling van gevangen. Maar opnieuw kijkt Europa de andere kant op.

Terrorisme


"Ja maar", zal het weer klinken in bepaalde politieke kringen, "Israël heeft toch het recht zich te verdedigen tegen terrorisme".
Maar als het "terroristen" zouden zijn, waarom worden de gevangenen dan niet van concrete feiten beschuldigd en krijgen ze geen kans om zich te verdedigen? In werkelijkheid kan het regime zo lastige activisten en tegenstanders van de bezetting onbeperkt de mond snoeren. Het gaat om complete politieke willekeur.

Voor Israël is elke Palestijn die zich verzet een terrorist. De voorstellingsfolder van de Israël Prison Service vermeldt Fatah zelfs als de belangrijkste terroristische groepering van wie zij leden gevangen houden. Europa subsidieert al 20 jaar de Palestijnse Autoriteit waar Fatah al jaren deel van uit maakt. Via de "strijd tegen terrorisme" komt men ook snel terecht in pure wetteloosheid. De politieke nota van Europa stelt terecht dat Europa druk moet uitoefenen op Israël opdat die haar verplichtingen zou nakomen inzake het Internationaal Convenant omtrent civiele en politieke rechten. Mensen vasthouden zonder vorm van proces is een grove schending van de basisrechten van een individu en kan niet door Europa getolereerd worden.

Deel dit artikel