Slechts vier landen halen millenniumdoel moeder- en kindzorg

MDG4 F

Slechts vier landen, Cambodja, Eritrea, Nepal en Rwanda, halen de millenniumdoelen op het gebied van moeder- en kindersterfte. Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport Countdown to 2015.

Hoewel moeder- en kindersterfte aanzienlijk zijn afgenomen in de afgelopen twintig jaar, zijn gerelateerde doelen grotendeels niet gehaald, blijkt uit de studie die werd gepresenteerd tijdens een conferentie in Mexico. De studie bevat rapportages uit 75 landen die samen goed zijn voor meer dan 95 procent van de wereldwijde moeder- en kindersterfte.

De sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar en de moedersterfte is sinds 1990 gehalveerd. Het lukte echter alleen Cambodja, Eritrea, Nepal en Rwanda om zowel millenniumdoel 4 als 5 te halen.

"Los van de successen, ligt er nog een groot portfolio met onafgemaakte zaken: ongewenste zwangerschappen, te vroeg geboren baby's, ongevaccineerde kinderen, chronische ondervoeding en onbehandelde ziekten", zegt Graça Machel, voorzitter van het Partnership for Maternal, Newborn and Child Health. Door ongelijkheid hebben veel mensen geen toegang tot basiszorg en sterven er miljoenen mensen onnodig.

Ondervoeding

Zorg voor pasgeborenen, goede voeding en controle blijven belangrijke uitdagingen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), stierven in 2015 bijna 6 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar. Pasgeborenen maken 45 procent van deze sterfgevallen uit.

In bijna de helft van de gevallen kon de dood van het kind toegeschreven worden aan ondervoeding. In meer dan de helft van de onderzochte landen had 30 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar een groeiachterstand.

Ondanks een afname van de moedersterfte met bijna 50 procent in twintig jaar tijd, is het probleem hardnekkig in ontwikkelingslanden. De afname gaat de laatste jaren ook minder snel, met gemiddeld 2,6 procent per jaar. Dat is veel minder dan de 5,5 procent die nodig is om MDG5 te halen.

Tussen 2003 en 2009 was moedersterfte in de meeste gevallen een gevolg van bloedingen en hypertensieve aandoeningen. Deze sterfgevallen hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden met eenvoudige interventies op het gebied van pre- en postnatale zorg en voeding.

De geleerde lessen van de afgelopen twintig jaar zijn belangrijk voor het succes van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), de opvolgers van de MDG's, staat in het rapport. Ook de SDG's richten zich op het terugdringen van de moeder- en kindersterfte, en het bieden van seksuele gezondheidszorg.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels