Start van de tweede fase: heropbouw

Met uw steun heeft Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) al € 20.000 naar onze Filipijnse partners gestuurd. Dat geld diende tot hiertoe om eerstehulppakketten te leveren aan gezinnen in Samar, Leyte, Capiz, Iloilo en Mindoro. We beginnen nu aan de tweede fase: heropbouw. Tijdens deze fase willen we € 30.000 vrijmaken om de bevolking in staat te stellen hun land te terug te krijgen.
g3WEen eerste fase van noodhulp
Bayan organiseerde een solidariteitskaravaan, waarvan een deel is vertrokken vanuit Manila en een ander deel vanuit Mindanao (in het zuiden van de Filipijnen). Het konvooi bestond uit 50 voertuigen, waaronder 9 vrachtwagens geladen met essentiële goederen. 500 mensen hebben daarbij geholpen. Onder hen gezondheidswerkers maar ook vele vrijwilligers.

Elma Sebarano is lid van Gabriela en woont in een van de gebieden die het hardst getroffen zijn door de tyfoon in de provincie Capiz. Haar familie overleeft al dagen in een door haar man geïmproviseerde tent naast hun vernielde huis. "Ondanks de voorbereidingen van mijn familie tegen de tyfoon, hebben we een echte nachtmerrie beleefd," vertelt ze ons via de telefoon. "Het dak van de gymzaal waar we toevlucht hadden genomen werd weggeblazen, waardoor we blootgesteld werden aan wind, regen en rondvliegend puin. Gelukkig konden we onze famillie de dag na de storm herenigen, maar we hebben nog geen hulp ontvangen. Alleen het voedselprogramma onder leiding van Gabriela stelt ons in staat om vol te houden."

Aangezien het nieuws uit de afgelegen steden van de provincie Samar zeer slecht en nog onvolledig is, heeft de Council for Health and Development (CHD) medische reddingsteams uitgezonden om er de noden van de bevolking op te lijsten en eerste hulp te verlenen. Ook Advocates for Community Health hebben medische missies uitgevoerd in de provincies Zambales en Mindoro. Over de situatie van deze gemeenschappen werd door de media niet bericht. De eerste-hulppakketten en zorg aangeboden door de medewerkers en vrijwilligers van Advocates werden er met open armen ontvangen.

Laat ons de gemeenschappen helpen om hun land terug te krijgen

Een ongeluk komt nooit alleen. Vele dorpen die verwoest werden door de tyfoon waren al lang het doelwit van afbraak om economische redenen (bijvoorbeeld voor de bouw van hotels en winkelcentra). Wat de overheid al die jaren niet kon doen, deed Haiyan in een paar uur. Onze partners strijden voor deze gemeenschappen zodat ze kunnen blijven wonen waar ze zich thuis voelen en waar de bron van hun inkomen zich bevindt.

Twee jaar geleden woedde er een verschrikkelijke brand in een wijk in Manila (Isla Puting Bato). Omdat de overheid de inwoners al maandenlang probeerde te verjagen om dit gebied te verkopen aan investeerders in vastgoed, greep ze deze kans om een wet te publiceren die de wederopbouw van hun huizen verhinderde. Na meer dan 6 maanden van campagnes en evenementen, geleid door onze partner CHD, moest de regering deze wet terug intrekken en waren de mensen in staat om terug naar huis te keren. Deze ervaring leert ons waakzaam te zijn voor het lot van de gemeenschappen die getroffen zijn door de tyfoon in de provincies Capiz, Samar en Leyte.

Daarom hebben we besloten in deze tweede fase in het bijzonder het werk van onze partners Gabriela en Bayan in deze provincies te steunen. Onze partners zullen campagne voeren opdat de bevolking terug kan keren naar hun land, of in ieder geval kan worden overgeplaatst naar geschikte gebieden, en in de buurt van hun bron van inkomsten (visserij, landbouw). We willen ons dus richten op het versterken en de heropbouw van lokale organisaties met de bedoeling de mensen in deze regio's op een duurzame manier te helpen.

Voor het economische herstel van deze gebieden zullen onze partners hun netwerk van lokale organisaties aanspreken om zaad onder de boeren te verdelen en om de heropbouw te bestendigen. Onze partners dringen hierbij ook aan op de verantwoordelijkheid van de staat. De staat moet de bevolking in zo'n natuurramp helpen en beschermen. Het is door het uitzenden van één en dezelfde boodschap dat al deze lokale organisaties samen gehoord kunnen worden in Manila. Ze volgen eigenlijk dezelfde regel als bij het organiseren van hun gemeenschappen: samen staan we sterker!

Deel dit artikel