Surrender or Starve in Aleppo: who’s next?

De aanval op Oost-Aleppo is deel van een doelbewuste "surrender or starve" strategie van het Syrische regime om belegerde gebieden tot overgave te dwingen. Als Oost-Aleppo valt, zal het belegerde Idlib als volgende aan de beurt zijn. Tijd voor België en de EU om in actie te treden.

De situatie in Oost-Aleppo, waar minstens 275.000 burgers (inclusief 100.000 kinderen) wonen, is voorbij dramatisch: 'Shame on us all to stop the annihilation of Eastern Aleppo', stelde VN-chef voor Humanitaire Zaken O'Brien op 21 november.

Oost-Aleppo wordt sinds 7 juli ook belegerd door het Syrische regime. Deze belegering is deel van een doelbewuste "surrender or starve" strategie om gebieden tot overgave te dwingen en de burgerbevolking gedwongen te verplaatsen. Het verhinderen van humanitaire hulpkonvooien is een integraal deel van deze strategie, die eerder werd toegepast in Daraya, Moadamiya, al Waer, Qudsaya en Hama. Ook Westelijk Ghouta (Damascus) was de afgelopen weken aan de beurt. 'De enige gebieden die we in 2015 met een hulpkonvooi konden bereiken waren gebieden die onder een lokale wapenstilstand vielen', aldus een lokale VN-medewerker tijdens een recent bezoek van 11.11.11 aan de Turks-Syrische grens. 'Het gaat hier over een duidelijke strategie van het regime: je overgeven en hulp krijgen, of uitgehongerd worden. Als mensen zich niet snel genoeg overgeven, worden de belegering en de bombardementen nog opgevoerd.'

De val van Oost-Aleppo zou dan ook een enorme militair-strategische impact hebben: het Assadregime zal volharden in zijn "surrender or starve" strategie in andere belegerde gebieden, zoals Idlib. Het regime zal bovendien nog minder de noodzaak voelen om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel in Genève.

Doorbreek de belegeringen

Een VN-plan voor Aleppo voorziet in een onmiddellijke en volledige stopzetting van alle luchtaanvallen, de evacuatie van alle Nusra-strijders, de instandhouding van het lokale bestuur en de ontplooiing van een "internationale aanwezigheid". Het Aleppo-plan staat los van een nieuw humanitair VN-initiatief. Een VN-resolutie die oproept tot een zevendaags staakt-het-vuren en onmiddellijke humanitaire toegang botste op 5 december op een Russisch-Chinees veto.

Inwoners van Oost-Aleppo deden eerder al een dramatische oproep aan de wereld, waarin ze extra inspanningen vragen om de luchtaanvallen stop te zetten en over te gaan tot humanitaire luchtdroppingen. Dit laatste werd in mei 2017 aangekondigd door de International Syria Support Group (ISSG), maar deze belofte bleef dode letter.

België en de EU moeten daarom humanitaire luchtdroppingen en luchtbruggen opnieuw op de internationale agenda plaatsen, en hier zelf ook financiële en/of logistieke steun toe aanbieden. De druk op alle strijdende partijen om een onmiddellijk staakt-het-vuren in te stellen moet opgevoerd worden, onder meer via een "uniting for peace" procedure in de Algemene Vergadering van de VN.

Willem Staes
Beleids- en partnermedewerker Midden-Oosten

Deel dit artikel